(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is donderdag met winst gesloten. De AEX won 0,6 procent op 552,44 punten.

“De handelsoorlog is bepalend voor het sentiment”, aldus sales traders Gert Berendse van ING.

Vandaag was er op dat vlak wat opluchting, omdat China en Duitsland toch wat inbinden, meent Berendse. Hij acht de kans echter klein dat de Amerikaanse president Donald Trump van zijn plannen zal afwijken en dan is het morgen vooral afwachten in welke mate China terugslaat.

Aangezien de markt hier al rekening mee houdt, denkt Berendse dat de negatieve koersreactie morgen mee zal vallen. “Maar een procent lager ben je tegenwoordig zo.”

Al met al is het toch een beetje een kwestie van “stilte voor de storm”, vindt Berendse.

Beleggers kregen de nodige macro-economische cijfers voor de kiezen. Zo stegen de Duitse fabrieksorders met 2,6 procent en groeide de Amerikaanse dienstensector volgens onderzoeksinstituut ISM harder. Cijfers van Markit wezen overigens op een lichte groeivertraging.

Verder wacht de markt nog op de notulen van de Federal Reserve. Maar die zullen volgens Berendse vermoedelijk voor weinig verrassing zorgen. De Fed zal herhalen dat ze voorzichtig en geleidelijk te werk wil gaan, denkt de sales trader van ING.

De euro/dollar noteerde bij het slot van de Europese aandelenhandel op 1,1698. Voorbeurs was dit 1,1655.

De olievoorraden bleken gestegen en de olieprijs daalde. Er was dan ook gerekend op een afname.

Stijgers en dalers

In de AEX sloten de meeste fondsen hoger. Koploper was ArcelorMittal met een koerswinst van ongeveer vier procent. 

DSM won 2,2 procent en Aegon werd 1,5 procent duurder, net als ING. HSBC  verhoogde het advies voor verzekeraar Aegon van Houden naar Kopen met een 0,60 euro hoger koersdoel van 6,50 euro, aldus handelaar Bert van der Pol van Mijn-Effecten.

Van het handjevol dalers kwam het grootste verlies voor rekening van Unilever. De indexzwaargewicht verloor 0,6 procent.

In de Midkap-index eindigden de meeste fondsen ook hoger. 

Toch ging de meeste aandacht uit naar een daler. SBM Offshore werd 7,3 procent minder waard, nadat de oliedienstverlener bekendmaakte dat een rechtbank heeft besloten dat oliebedrijf Petrobras een percentage van zijn maandelijkse betalingen aan SBM Offshore moet inhouden en opzij zetten als onderpand voor een eventuele schadevergoeding door SBM in verband met de vermeende omkooppraktijken voor 2012.

“Wij hebben lang vertrouwen gehad in een goede afloop van de zaak in Brazilië, maar nu de lopende inkomsten worden aangetast lijkt de zaak te escaleren”, aldus analist Jos Versteeg van InsingerGilissen.

Hoe hoog de uiteindelijke boete wordt, is lastig te voorspellen, maar analist Martijn den Drijver van NIBC denkt dat de oliedienstverlener dit kan betalen, ook als het bedrag flink hoger uitvalt dan SBM Offshore nu verwacht.

Bodemonderzoeker Fugro verloor 1,6 procent en voor de rest bleven de verliezen beperkt tot minder dan een procent.

BE Semiconductor Industries was de sterkste stijger met een koerswinst van 4,3 procent, nadat het aandeel de afgelopen dagen stevig onder druk stond door een omzetwaarschuwing. Sectorgenoot ASMI won 0,7 procent.

Handelaar Van der Pol van Mijn-Effecten wees ook op een analistenrapport van Oddo. Zowel AMSI als ASML, dat 1,2 procent steeg, kreeg een koopaanbeveling.

Aperam won verder nog 3,1 procent.

In de AScX ging Van Lanschot 1,2 procent hoger en won Lucas Bols 2,1 procent. Daarentegen verloren Heijmans en ICT Group 3,8 en 2,4 procent. Heijmans kreeg een vergoeding van de Provincie Noord-Holland voor de Wilhelminasluis in Zaandam. Al met al denkt KBC Securities dat de bouwer toch nog altijd zo’n 5 miljoen euro verlies lijdt op het project.

Het lokaal genoteerde RoodMicrotec won 5,1 procent. De omzet steeg in de eerste jaarhelft met 17 procent naar 6,8 miljoen euro. Rood herhaalde daarbij dat de omzet in de komende paar jaar zal blijven groeien en voorziet een omzet in 2020 van circa 18 miljoen euro. De resultaten zullen vermoedelijk blijven verbeteren en elk jaar worden positieve nettoresultaten verwacht. NIBC noemde de cijfers weinig verrassend.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen noteerden na anderhalve dag gesloten te zijn geweest in het groen. De winsten voor de Dow Jones, S&P 500 en Nasdaq index liepen van 0,2 tot 0,4 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.