beer-kerst

Op Wall Street werd de afgelopen weken het eindejaarsfeestje al uitgebreid gevierd. De S&P 500 en de Dow Jones index wisten beide meerdere malen te stijgen naar nieuwe recordhoogten en dit ging uiteraard gepaard met het nodige enthousiasme.

Aan het begin van de maand november waren er maar weinig beleggers die diezelfde maand nog rekende op nieuwe recordkoersen. Zeker toen bekend werd dat Donald Trump de nieuwe president van Amerika zou gaan worden, moesten heel wat beleggers even slikken. Toch wist juist deze verkiezingsuitslag te zorgen voor een flinke beursstijging.

Is de hoop op een eindejaarsrally terecht?

De grote vraag is natuurlijk of de goede novemberprestatie een mogelijke eindejaarsrally in de weg kan zitten. Uit het onderzoek van Jeff De Graaf van Renaissance Macro komt duidelijk naar voren dat een goede november beursmaand juist een positief effect heeft op de laatste maand van het jaar.

stijging-dec-na-nov

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Renaissance Macro, is te zien dat de S&P 500 index historisch gezien een betere beursprestatie tijdens de laatste maand van het jaar weet neer te zetten, op het moment dat de index op 21 november meer dan 3,3% hoger stond dan aan het begin van de maand het geval was.

Gezien het feit dat de S&P 500 index op 21 november 3,4% hoger stond dan aan het begin van de maand het geval was, mogen de beleggers hopen op een overtuigende eindejaarsrally!