brexit

Toen aan het einde van juni bekend werd dat het Britse volk met een meerderheid had gestemd voor een Brexit, waren de meeste economen het er wel over eens dat dit grote gevolgen zou gaan hebben voor de Britse economie. De onzekerheid omtrent de Brexit zou vooral desastreuze gevolgen gaan hebben op de korte termijn.

We zijn inmiddels een paar maanden verder en we mogen wel zeggen dat de doemscenario’s voor de Britse economie niet zijn uitgekomen. Inmiddels hebben heel wat zakenbanken hun verwachtingen met betrekking tot de groei van de Britse economie stevig naar boven bijgesteld, en de Britse economie blijft in positieve zin verrassen.

Britse productiesector weet in positieve zin te verrassen

productiesector-uk

Zo werd gisteren bekend gemaakt dat het PMI-cijfer van de Britse productiesector in de maand september is uitgekomen op een stand van 55,4. Dit was beduidend hoger dan de verwachtingen van de analisten. De gemiddelde analist had immers gerekend op een stand van 52,1.

Volgens IHS Markit econoom Rob Dobson is het lage Britse pond een van de redenen dat het met de Britse productiesector zo goed gaat. Hij constateert dat de orders vanuit Europa, Azië en Amerika de afgelopen tijd sterk zijn toegenomen.

Maar, ook het vertrouwen onder de Britse consument weet er voor te zorgen dat de bestedingen relatief hoog blijven. De Brexit lijkt dus niet echt indruk gemaakt te hebben op de Britse bevolking.