brexit

Aan het einde van de maand juni werd de hele wereld verrast door de verrassende uitkomst van het gehouden EU-referendum in het Verenigd Koninkrijk. De peilingen wezen duidelijk richting een pro-Europa-uitslag, maar het tegendeel werd waarheid. Sinds dat moment is het Verenigd Koninkrijk in twee kampen verdeeld die beide loodrecht tegenover elkaar staan.

Diverse economen hebben de laatste maanden laten weten dat deze grote onzekerheid zou gaan leiden tot economische neergang. Met name een daadwerkelijk uittreding uit de Europese Unie zou grote gevolgen kunnen gaan hebben op de Britse economie. Vooralsnog lijkt de Brexit slechts beperkt invloed te hebben op de economie van het Verenigd Koninkrijk.

Britse dienstensector groeit aan het hardste tempo sinds januari

britse-dienstensector

Een sector die het sinds de Brexit verrassend goed weet te doen, is de Britse dienstensector. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van IHS Markit, is te zien dat de dienstensector op dit moment op volle toeren draait. Het meest recente PMI-cijfer is uitgekomen op een stand van boven de 55.

Aangezien het feit dat de groei van de Britse economie voor meer dan 75% wordt bepaald door de Britse dienstensector, mogen we zeggen dat de bovenstaande grafiek behoorlijk hoopgevend te noemen is. De Britse dienstensector groeit op dit moment aan het hardste tempo sinds januari dit jaar.

De vraag is echter of deze groei zich ook weet door te zetten op het moment dat het Verenigd Koninkrijk zich daadwerkelijk afscheidt van de Europese gemeenschap.