euro-vuur

De afgelopen weken zijn we meermaals gewaarschuwd voor een mogelijke aftreding van Renzi. De Italiaanse premier had immers zelf al aangegeven dat hij bij een overtuigende nederlaag, tijdens het Italiaanse referendum, zijn plek als premier ter beschikking zou stellen aan iemand anders. Deze overtuigende nederlaag is uiteindelijk waarheid geworden.

Ondanks de negatieve uitslag van het Italiaanse referendum wisten de aandelenmarkten zich behoorlijk goed staande te houden. Hoogstwaarschijnlijk had het merendeel van de beleggers al rekening gehouden met een eventuele negatieve uitslag, omdat de peilingen al wekenlang in het voordeel waren van het ‘Nee-kamp’.

Italië wordt bedreigd door de populistische partij ‘5-sterren’

italie-verkiezingen

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van HSBC Bank, is te zien dat de democratische partij (PD) van oud-premier Renzi al sinds hun verkiezingsoverwinning (2014) heel wat terrein heeft moeten inleveren. De daling van de populariteit van de partij is met name te danken aan de economische strubbelingen waaronder het land gebukt gaat.

Sinds het jaar 2014 is de populistische partij ‘5-sterren’ alleen maar populairder geworden onder de Italiaanse bevolking. De grootste bedreiging is dat tijdens de volgende Italiaanse verkiezingen deze partij de macht naar zich toe weet te trekken. Mocht deze partij aan de macht komen, dan kan dit gaan resulteren in het einde van de samenwerking tussen Brussel en Rome.