pond

Het Verenigd Koninkrijk is officieel nog niet uit de Europese Unie getreden, maar de onzekerheid in het land is sinds de maand juni wel toegenomen. Overigens is er ook nog steeds sprake van grote onvrede onder de Britse bevolking, want die is door het EU-referendum duidelijk verdeeld geraakt. Met name de ouderen waren voorstander van een Brexit, terwijl de jongeren stemden voor een langer verblijf binnen de EU.

De afgelopen weken zijn er ook macrocijfers verschenen die lieten zien dat het met de Britse economie nog helemaal niet zo slecht gesteld is dan waar de waarnemers op hadden gerekend. Als gevolg daarvan werden groeidoelstellingen door diverse banken zelfs naar boven bijgesteld. Maar, Pantheon Macroeconomics laat zien dat het Brexit-effect niet onderschat mag worden.

Fysiek geld in het Verenigd Koninkrijk neemt toe

notes-coins-uk

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Pantheon Macroeconomics, is te zien dat het fysieke geld in omloop de afgelopen maanden in het Verenigd Koninkrijk sterk is toegenomen. Dit suggereert dat de Britten minder vertrouwen hebben in het digitale geld op bijvoorbeeld hun bankrekeningen. Uiteraard kan dit ook te maken hebben met de doemscenario’s  die we kennen uit Cyprus en Griekenland.

Deze landen kregen te maken met een bankrun en als gevolg daarvan konden de inwoners vaak nog maar een beperkt bedrag per dag pinnen. Uiteraard is het in het Verenigd Koninkrijk op dit moment nog lang niet zo ver, maar deze grafiek laat wel zien dat heel wat Britten voorzorgsmaatregelen hebben genomen.