Op de website Express.be kwamen we een interessante infographic tegen waarin uiteengezet wordt hoe het bbp van een EU-staat zich verhoudt tot zijn bevolking.

bpb-versus-bevolking

Bruto binnenlands product binnen Europa

Gelijk op de kaart is te zien dat Duitsland de ranglijst aanvoert met een bruto binnenlands product van maar liefst 2.916.000.000 euro. Dit is de totale geldwaarde van alle in Duitsland geproduceerde goederen en diensten. Dit realiseren zij met 82 miljoen inwoners.

Nederland, het kleine kikkerlandje links van Duitsland, soms ook wel een provincie van Duitsland genoemd, is de op vijf na grootste economie van de Eurozone, en neemt straks na het vertrek van Groot-Brittannië de vijfde plaats in op de ranglijst binnen de eurozone.

Enkel Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk, Italië en Spanje zullen de Nederlanders voor zich laten hoewel het verschil tussen Nederland en Spanje niet eens zo bizar groot is. Sterker nog, Nederland zet met slechts 17 miljoen inwoners een bbp neer van 663 miljoen euro. De Spanjaarden hebben voor een bbp van 1059 euro maar liefst 46 miljoen inwoners nodig.

Bruto binnenlands product per inwoner

Dit brengt ons bij het lijstje van het bbp per inwoner van Europa waarbij er wordt gekeken naar de verhouding van het bbp ten opzichte van de bevolking. Daarin steken de Luxemburgers met kop en schouders boven iedereen uit, zowel binnen als buiten Europa! De Ieren gingen in 2014 Nederland voorbij en pakte hier de tweede plaats wat de Nederlanders op een nette derde plaats bracht. De Luxemburgers hebben een bbp per inwoner dat maar liefst 2,5 keer hoger ligt dan het Europees gemiddelde. Ook de Belgen doen het tussen de Scandinavische landen Zweden en Finland op de achtste plek ook niet slecht. Vorig jaar stond België slechts 1 plaats onder Duitsland op de wereldranglijst.

bruto binnenlands product 2014 eu

Ook op wereldwijde schaal doen de Europese deelnemers het niet slecht. Op de website statisticstimes.com ziet u hoe maar liefst 6 Europese landen in de top 10 staan in het rijtje ‘bbp per inwoner’.

Buiten Europa mengen de inwoners van landen als Qatar, de Verenigde Staten, Singapore en Australië zich in het top 10 lijstje.

Hoewel het bbp een veelgebruikte indicator mag zijn, maakt dit getal geen onderscheid tussen economische activiteiten die de levenstandaard van de burger verbeteren en economische activiteiten die dat niet doen. Tevens zegt een hoog bbp niets over de welvaart van een land daar het ook afhangt van hoeveel inwoners een land heeft. Een indicator dat het bbp afzet tegenover het aantal inwoners zegt al iets meer over de welvaar van een land.