Repatriëring goud

Eind 2012 kondigde de Duitse centrale bank, onder druk van de publieke opinie en de Duitse Rechtbank der Auditeurs, aan dat ze de helft van hun goudvoorraad in eigen land wilde huisvesten tegen 2020. Uit recente cijfers blijkt dat de Bundesbank reeds 3 jaar eerder klaar is dan voorzien, enkel uit Parijs dient nog wat goud naar Duitsland te vertrekken.

De vraag tot repatriëring van het Duitse goud was bedoeld om het vertrouwen in de goudvoorraad terug te krijgen. Er gingen namelijk geruchten dat het Duitse goud in de buitenlandse kluizen zou verdwenen zijn, verkocht, geleased of gesmolten en doorverkocht. Dit was een van de redenen waarop de goudprijs een duikvlucht nam van recordniveaus.

In 2013 moest de Bundesbank dan opbiechten slechts 37 ton goud van de voorziene 700 terug naar Duitsland gebracht te hebben. Dit voedde nog meer de geruchten dat het Duitse goud was verdwenen. Daarop duwde de Bundesbank het gaspedaal extra in.

Duitsland repatrieert in snel tempo zijn goudvoorraad

In 2014 werd er 120 ton goud gerepatrieerd naar de kluizen van Frankfurt, in 2015 zelfs 210 ton en uit recente cijfers blijkt dat 2016 een recordjaar was met een repatriëring van 216 ton goud.

Repatriëring duitse goudvoorraad

Er ligt nu zo’n 1.600 ton goud opgeslagen in de kluizen in Duitsland. Het doel is om tegen 2020 in het totaal een kleine 1.700 ton goud in eigen land te houden. Hierdoor ligt de helft van de goudreserves in Duitsland en de andere helft in buitenlandse kluizen als Parijs, Londen en New York.

In het totaal repatrieerde de Bundesbank al 583 ton van de voorziene 674 ton of 86%. Van deze 583 ton komt er 300 ton uit New York. Dit is de volledige hoeveelheid die de Duitse centrale Bank wenste te repatriëren uit de Verenigde Staten, 3 jaar voor op schema. Er dient enkel nog 91 ton getransporteerd te worden vanuit Parijs.

Waarom de Bundesbank in het eerste jaar slechts 37 ton repatrieerde en nu ineens 3 jaar voor ligt op schema, blijft echter een groot mysterie.

Bron + Grafiek: Zerohedge

Eenvoudig en goedkoop fysiek goud kopen

Open kosteloos een account bij Doijer & Kalff en koop goud vanaf 100 gram, met terugkoop garantie en tegen de scherpste prijs. Opslag apart op naam en volledig verzekerd.

Check ook de GOUD SALE waarin geregeld goudbaren tegen spotprijs worden aangeboden!