Volgens Nadège Dufossé van Candriam worden de recente macro-economische opklaringen in Europa tenietgedaan door toenemende politieke risico’s. Ze heeft een lijstje opgesteld van de risico’s volgens volgorde van belang voor de financiële markten. De voorbije kwartalen presteerden de economie en de beurzen in Europa minder goed dan in andere delen van de wereld. De aanzienlijke inspanningen van de Europese Centrale Bank ten spijt bleven risicovolle activa uit Europa volgens Nadège Dufossé, hoofd asset allocatie bij vermogensbeheerder Candriam, recent achter. Sinds Mario Draghi vijf weken geleden nieuwe maatregelen aankondigde, presteerden de activa die verondersteld mochten worden daarvan te profiteren, ondermaats: de banksector in de eurozone noteert 12% lager en de aandelenbeurzen in de perifere landen zoals Italië en Spanje boekten verlies (FTSEMIB -6% en IBEX -5%). Bovendien werd de euro fors duurder en liep de politieke onzekerheid verder op. “Europese risicovolle activa zullen hun stijgingspotentieel wellicht pas waarmaken wanneer beleggers de indruk hebben dat de politieke onzekerheid afneemt. Vóór 23 juni, de datum van het referendum over EU-lidmaatschap in het VK, lijkt die kans klein”, benadrukt Dufossé.
Politieke risico’s in volgorde van belang
- Het Brexit-risico. Hoewel het referendum over EU-lidmaatschap op 23 juni volgens peilingen nog altijd beide kanten uit kan, nemen op de financiële markten de indicatoren van het Brexit-risico sinds begin dit jaar gestaag toe (bv. verzwakking van het pond tegenover de euro, spread op CDS’en op het VK vs. Duitsland wordt groter).
- Vluchtelingen. De inspanningen om de toestroom van migranten aan de Europese grenzen in te dammen, worden opgevoerd met een deal tussen de EU en Turkije, maar het gevaar bestaat dat nieuwe routes ontstaan. Het aantal asielzoekers in Duitsland is gedaald van bijna een half miljoen mensen in het vierde kwartaal van 2015 tot 170.000 in het eerste kwartaal van 2016, van wie 20.000 in maart.
- Griekenland. De onderhandelingen over de volgende schijf van het reddingsprogramma verlopen moeizaam.
- Terreuraanslagen. Amper vier maanden na de aanslagen in Parijs, wakkerden de bommen in Brussel bij vele Europeanen in stedelijke gebieden opnieuw het onveiligheidsgevoel aan.
- Impasse in Spanje. De kans is groot dat het politieke vacuüm in Spanje sinds de parlementsverkiezingen op 20 december 2015, deze zomer uitmondt in nieuwe verkiezingen (waarvan de uitslag volgens opiniepeilingen weinig zou verschillen van die in december).
- Referendum in Nederland. De opkomst bedroeg amper 32%, maar een overgrote meerderheid (64%) verwierp in een referendum in Nederland nauwere banden tussen de EU en Oekraïne.
Maak geen onnodige beursfouten! Lees de gratis BEURSBIJBEL…