De meeste CEO’s geven niet graag extra voordelen aan hun personeel omdat dat te veel geld kost. Jason Fried, CEO van Basecamp denkt daar anders over. Zolang het past en het bedrijf het kan betalen, krijgt het personeel zo veel mogelijk voordelen als ze willen. Zo krijgen ze bijvoorbeeld ieder jaar $5.000 om op vakantie te gaan.

Fried vertelde aan Business Insider dat hij graag nog meer voordelen zou toekennen, maar dat hij voorlopig geen goede ideeën meer heeft. Naast een genereus salaris krijgen de medewerkers van Basecamp ook:

  • Gezondheidszorg
  • Pensioensparen
  • $5.000 per jaar om op vakantie te gaan
  • $100 per maand om thuis massages te krijgen
  • $100 per maand om verse producten te eten
  • 16 weken ouderschapsverlof
  • Om de 3 jaar een vaste sabbatperiode
  • Een 4-daagse, 32-uren werkweek in de zomer

Een van de redenen waarom Basecamp deze voordelen kan toekennen, is omdat het bedrijf redelijk klein is. Er werken zo’n 50 mensen voor Jason Fried.

Samen beslissen over nieuwe voordelen

Medewerkers kunnen ook altijd ideeën binnenbrengen voor nieuwe voordelen. Dat idee wordt gedeeld via een intern document. Dan wordt het gestemd onder het volledige personeel. Wanneer er voldoende mensen het idee goedkeuren, beslist de CEO of het haalbaar is. Wanneer het voorstel financieel haalbaar is, wordt het uitgevoerd.

Wanneer mensen iets vragen dat redelijk is, dan krijgen ze het” zegt Jason Fried.

Eerder was er ook al het marketingbureau Steelhouse dat zijn personeel $2.000 per jaar geeft om vakantie te nemen. Begin dit jaar voerde Steelhouse ook nog een 3-daags weekend in dat iedere maand terugkomt.

Net als bij Steelhouse is bij Basecamp het verloop van personeel bijzonder laag. Meer dan 60% van de medewerkers zijn al meer dan 4 jaar actief in het bedrijf.

Het ultieme doel van Fried is om de mensen aan het bedrijf te binden, maar niet aan hun kantoor: “Ga naar buiten, geniet van het weer, van het weekend, van je gezin, … je moet niet constant met je werk bezig zijn.” – aldus de CEO van Basecamp.

Bron: Business Insider