Vakantie nemen

Mark Douglas, CEO van marketingbedrijf SteelHouse, heeft een heel andere kijk op vakantie dan de meeste bedrijven. Hij betaalt zijn personeel om verlof te nemen en op vakantie te gaan. De resultaten binnen het bedrijf zijn verbluffend.

In eerste instantie kregen de personeelsleden ongelimiteerd verlof. Dit was zo’n vernieuwing dat veel werknemers niet wisten hoe ze ermee moesten omgaan. Een jaar later besloot Douglas dan om zijn personeel te betalen om vakantie te nemen, tot $2.000 per jaar.

De medewerkers kunnen dat bedrag in een keer opmaken, of ze kunnen het spreiden over verschillende trips. Het systeem is gebaseerd op vertrouwen en ambitie. En dat werkt in beide richtingen.

Diegene die op maandag een vakantie boeken, krijgen op dinsdag hun geld al terug. Wie niet voldoende cash heeft, kan zelfs de kredietkaart van het bedrijf krijgen om de vakantie te boeken.

Iedereen wil bij SteelHouse werken

Sommige medewerkers vroegen om een bonus van $2.000 in plaats van vakantie, maar dat werd niet toegestaan. Medewerkers moeten dus echt erop uit trekken en de wereld verkennen, aldus Douglas. Dat maakt de mensen blij en ontspannen.

Het resultaat is dan ook verbluffend. De laatste 3 jaar hebben slechts 5 van de 250 medewerkers het bedrijf verlaten, waarvan 3 niets met de job te maken hadden. Er is dus zo goed als geen verloop in het bedrijf.

Volgens Douglas ligt de productiviteit ook hoger bij diegene die terugkomen van vakantie. Dit komt allemaal het bedrijf ten goede. De CEO is er dan ook van overtuigd dat dergelijke cultuur overal kan werken, maar dat grote bedrijven vooral schrik hebben om het toe te passen.

Bron: Business Insider