De Verenigde Staten waren sinds jaar en dag de belangrijkste handelspartner van de Europese Unie. China heeft daar nu echter verandering in gebracht. In 2020 heeft China de Verenigde Staten van de troon gestoten en is nu voor het eerst de belangrijkste handelspartner van Europa.

De export van de Europese Unie naar China is vorig jaar met 2,2% gestegen en de import met 5,6%. Ter vergelijking: de uitvoer naar de Verenigde Staten daalde met 8,2% en de invoer met meer dan 13%.

China heeft de Covid-19 pandemie zeer efficiënt aangepakt. Hoewel de eerste vaststellingen van het virus in China werden vastgesteld, is het land maar 1 keer in een echte nationale lockdown gegaan. Landen in Europa hebben daarentegen verschillende lockdowns te verwerken gekregen.

Hierdoor leunt de economie van China dichter aan bij haar pre-pandemische niveau dan in andere delen van de wereld. Volgens het Internationaal Monetair Fonds zal China in 2021 de op één na hoogste economische groei ter wereld laten optekenen.

Carsten Brzeski, econoom bij ING, stelt:

De belangrijkste reden is duidelijk het feit dat China de enige regio is die een mooi V-vormig herstel doormaakt.

Europa gaat voor China

Zowel de Verenigde Staten en de Europese Unie zijn herhaaldelijk in conflict geraakt met Peking. Er waren geschillen over onder andere 5G en de technologieoverdracht van bedrijven. Hiernaast maken Washington en Brussel zich ook zorgen over de mensenrechten in China.

Desondanks lijkt de Europese Unie vol voor China te gaan. De EU is bereid om de economische banden met China aan te halen. In december is er een nieuwe investeringsovereenkomst gesloten die het voor Europese bedrijven gemakkelijker moet maken om in China te opereren.

De overeenkomst moet echter wel nog worden goedgekeurd door de Europese wetgevers. Sommigen staan erg kritisch tegenover de Chinese regering en aarzelen dan ook om de overeenkomst te ondertekenen.

Valdis Dombrovski, verantwoordelijke voor Handel van de EU, besluit:

De huidige crisis laat ons geen andere keuze dan samen te werken met onze globale partners, waaronder China.

Bron: CNBC
Foto: iStock

Reacties