Aandelen Apple dalen Volgens de Chinese miljardair en ondernemer Jia Yueting is Apple momentum aan het verliezen in China omdat zijn technologie hopeloos achterloopt.

LeEco legt het vuur aan de schenen

Nabeurs komt de techgigant Apple met zijn kwartaalcijfers voor het eerste kwartaal naar buiten. Velen gaan ervan uit dat het een zwak rapport wordt. Wie alvast niet wakker ligt van de concurrentie van Apple is de Chinese tycoon Jia Yueting. “Ik ligt totaal niet wakker van buitenlandse rivalen en al zeker Apple niet,” zei hij op een bijeenkomst van de China Entrepeneur Club, een exclusieve meeting van Chinese businessmensen. Jia Yueting is niet de eerste de beste. Hij is CEO van het Chinese conglomeraat LeEco (het vroegere LeTV), ook wel eens het “Netflix van China” genoemd. Het heeft een zeer brede productrange met onder andere smartphones, televisies, mountainbikes en ook elektrische auto’s. Vorige week nog lanceerde LeEco de zelfrijdende slimme LeSEE wagen, gemaakt om het vuur aan de schenen te leggen van het Model X van Tesla.

Zeer kritisch

“Het verschil tussen Apple en LeEco is zeer groot,” onderstreept hij. “Apple is een mobilofoniegroep gefocust op hardware en software. Wij kijken eerst naar het internet en dan naar software en uiteindelijk naar hardware. Het productdesign van Apple is bovendien voorbijgestreefd.” “Apple verliest snel marktaandeel in China“, liet hij voorts optekenen. Dat is niet onbelangrijk want China is de tweede grootste markt van China. “Een van de belangrijkste redenen voor de terugvallende groei is de vertraging van innovatie . Een maand geleden bijvoorbeeld lanceerde Apple de iPhone SE. Dat is een product met een zeer laag technologieniveau. Ik ben van mening dat ze dat beter niet hadden gedaan.” apple Apple zou als leider meer topproducten moeten afleveren, gaat Jia verder. “De iPhone was vijf jaar geleden de top maar vandaag is het hele concept achterop geraakt. We denken dat de volgende generatie van mobiel internet veel opener zal zijn in plaats van een afgeschermde ruimte zoals Apple dat vandaag voorschrijft. Ironisch genoeg vertraagden de dominantie van Apple, het gebrek aan internetgericht denken en het afschermen van systemen de innovatie in de mobiele internet industrie.” Maak geen onnodige beursfouten! Lees de gratis BEURSBIJBEL…