Op dinsdag maakte China, die de tweede grootste economie ter wereld heeft, haar groeiresultaten voor het eerste kwartaal van 2023 bekend. Het bruto binnenlands product van het land steeg in deze periode fors, terwijl andere landen wereldwijd met een afnemende groei worden geconfronteerd nu de centrale banken de rente verhogen om de inflatie te beteugelen.

Het BBP is in het eerste kwartaal met 4,5% gegroeid, aldus het Chinese nationale bureau voor de statistiek dinsdag. Dat is de hoogste groei sinds het eerste kwartaal van vorig jaar, toen de Chinese economie met 4,8% groeide, en beter dan de 4% die in een peiling van Reuters werd voorspeld. Op kwartaalbasis groeide de economie met 2,2%.

De groei van China staat in de schijnwerpers nu het land weer opengaat na het beëindigen van de meeste van zijn strenge Covid-beperkingen die bijna 3 jaar van kracht waren. Het land heeft na de Verenigde Staten de grootste economie ter wereld en is hierdoor dus zeer belangrijk voor de wereldeconomie.

Op weg om de doelstelling te halen

De economie groeide in 2022 met 3%, minder dan de officiële doelstelling van Beijing van ongeveer 5,5% die in maart vorig jaar werd vastgesteld. Voor 2023 heeft de regering vorige maand een bescheiden groeidoelstelling van ongeveer 5% vastgesteld.

Volgens zakenbank Goldman Sachs is China goed op weg om deze doelstelling te behalen. Goldman Sachs verwacht dat de Chinese economie voor heel 2023 met zo’n 6% zal groeien.

Extra stimulus

De Chinese overheid zal de economie naar verwachting nog een extra boost geven door nieuwe stimuleringsmaatregelen in te voeren, aldus Helen Zhu, directeur van NF Trinity. Indien de effecten van deze maatregelen volledig zijn doorgedrongen, zou de groei in het derde kwartaal reeds boven de doelstelling van 5% kunnen uitkomen.

Iris Pang, hoofdeconoom voor China bij ING, zei dat zij ook verwacht dat de Chinese overheid extra stimuleringsmaatregelen zal nemen om de investeringen in infrastructuur en de consumptie te stimuleren.

Bron: CNBC
Foto: iStock