shanghai

Steeds meer alarmbellen beginnen te rinkelen als het gaat om de zeepbel die er is gecreëerd binnen de Chinese vastgoedmarkt. Onder andere het Internationale Monetaire Fonds en de Fed hebben hun zorgen uitgesproken over de oververhitting binnen deze markt.

We leven in een tijd die met name gedomineerd wordt door de spelletjes van de centrale banken. Op monetair gebied gebeurt er van alles, maar voorlopig blijft het gewenste effect uit. Zo hebben we nog steeds te maken met een extreem lage inflatie en daarnaast weten de consumentenbestedingen maar niet van de grond af te komen.

Chinese huizenmarktzeepbel is enorm

Ook China is in een spannende tijd beland. Het land maakt immers een transitie door van een exportgerichte naar een consumeergerichte economie. En deze transitie is tot nu toe nog niet zonder slag of stoot gegaan. De Chinese overheid heeft er daarom ook alles aan gedaan om de bestedingen en investeringen op peil te houden.

bubble-china-huizenmarkt

Ook de Chinese huizenmarkt heeft hier van geprofiteerd doordat de lage rentestand het mogelijk maakte om tegen een gunstig tarief een hypothecaire lening af te sluiten. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Trading Economics, zien we echter de gevolgen van dit beleid in beeld gebracht.

Gemiddeld gezien zijn de huizenprijzen in China het afgelopen jaar met 9,2% in waarde gestegen. In Beijing bedroeg dit zelfs 23,5% en Shanghai spant de kroon met een stijging van maar liefst 31,2%!

Het is dus niet vreemd dat er gesproken wordt over een bubble!