In het driemaandelijkse wereldwijde aandelenrapport zeiden strategen van Citi dat ze de markten niet meer achterna zouden hollen. Volgens hen is het slimmer om te wachten op een volgende dip. Dit meldt CNBC in een artikel.

De strategen verwachten dat de wereldwijde aandelen ruwweg ongewijzigd zullen blijven ten opzichte van hun huidige positie. Volgens de strategen van Citi zullen de krachten van de stieren en de beren elkaar in evenwicht houden.

In het rapport verklaarde Citi dat zij de stijgende aandelenmarkten niet meer zouden najagen. Het is verstandiger om te wachten op de volgende dip. Citi heeft haar eigen checklist van 18 items samengesteld om te bepalen of de wereldwijde aandelenmarkten op het punt staan om in een berenmarkt te belanden. Deze “Bear Market Checklist” vertoont momenteel 6,5/18 rode vlaggen.

Hoewel deze checklist relatief gunstig is, haalden de analisten voortdurend de kwetsbaarheid van de wereldeconomie aan. Deze kwetsbaarheid wordt gestaafd door het stijgende aantal Covid-19 besmettingen wereldwijd en het excessief winstoptimisme van beleggers. Deze 2 factoren zijn belangrijke neerwaartse risico’s die waarschijnlijk het optimisme, dat voortkomt uit een potentieel herstel en een massale stimulans van de centrale banken, teniet zullen doen.

“Wij denken dat de globale EPS (winst per aandeel) consensus voor eind 2021 30% te hoog is. Dit suggereert dat globale aandelen verhandeld worden tegen 24 keer de koers/winstverhouding. Een koers/winstverhouding van 17 zou veel redelijker zijn,” aldus de Citi analisten.

De koers/winstverhouding is een belangrijke ratio die nauwlettend in de gaten wordt gehouden door beleggers. Deze ratio berekent men door de huidige koers van een aandeel van een bedrijf te delen door de winst per aandeel.