Janet Yellen renteverhoging

De Amerikaanse centrale bank besloot afgelopen woensdag om de rentestand om te trekken richting de 1%. Dit was slechts de derde renteverhoging in de afgelopen 10 jaar en verrassend genoeg gingen de beleggers goed om met deze verhoging. Wall Street wist woensdag flink in het groen te sluiten en de euforische stemming krijgt hiermee een vervolg op de markten.

Uiteraard had het grootste gedeelte van de beleggers al gerekend op een nieuwe optrekking van de rente. De mannen van Real Investment Advice zijn van mening dat de beleggers nu nog positief tegenover renteverhogingen staan, maar volgens hen kan die sfeer snel omslaan.

Deze combinatie kan dodelijk zijn voor de aandelenmarkten

stijgende rentes-lage economische groei

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Real Investment Advice, is te zien dat we met een angstaanjagende situatie te maken hebben. De gemiddelde groei van de Amerikaanse economie over de afgelopen 5 jaar gemeten komt uit op 2,1% en de combinatie van lage groei en stijgende rentestanden belooft weinig goeds.

In het verleden hadden we twee keer eerder te maken met een dergelijke situatie. Destijds kregen we al snel te maken met een recessie als gevolg van deze gevaarlijke mix. Op dit moment houden we het al bijna 5 kwartalen vol, maar deze grafiek voorspelt weinig goeds.