Jon Cunliffe, vice-gouverneur voor financiële stabiliteit van de Bank of England, heeft gewaarschuwd dat cryptocurrencies een wereldwijde financiële crisis kunnen veroorzaken. Cunliffe vergeleek de groeisnelheid van de cryptomarkt, van $16 miljard vijf jaar geleden tot $2,3 biljoen nu, met de subprime hypotheekmarkt van $1,2 biljoen in 2008.

Cunliffe moedigt de komst van nieuwe regelgeving in de cryptomarkt aan. Hij erkende echter wel dat overheden niet overdreven moeten reageren omdat de cryptomarkt uiteindelijk wel voor verbeteringen kan zorgen in de financiële dienstverlening.

Hij stelde echter dat, hoewel de risico’s voor de financiële stabiliteit voorlopig beperkt blijven, de cryptomarkt een bezorgdheid voor de financiële stabiliteit zorgt. De meeste munten hebben volgens Cunliffe geen intrinsieke waarde en zijn zeer kwetsbaar voor grote prijscorrecties.

Bitcoin en ethereum, de twee grootste cryptomunten, zijn eerder dit jaar met meer dan 30% in waarde gedaald voordat ze zich herstelden. De prijzen zijn ook enorm gevoelig voor een verscheidenheid aan externe triggers, van opmerkingen van Elon Musk tot het strengere optreden van China ten opzichte van de cryptomarkt.

Financiële stabiliteit

De opmerkingen van Cunliffe zijn een echo van die van Andrew Bailey, gouverneur van de Bank of England. Deze waarschuwde in mei dat beleggers in cryptocurrencies bereid moeten zijn al hun geld te verliezen vanwege het gebrek aan intrinsieke waarde van de activa.

Volgens Cunliffe kan het risico voor de financiële stabiliteit snel toenemen als de markt op dit tempo blijft groeien. De omvang van de risico’s zal echter worden bepaald door de snelheid waarmee regelgevers en regeringen reageren.

Of grote prijscorrecties door het systeem kunnen worden opgevangen, en mogelijk een domino-effect veroorzaken op de reële economie, hangt af van de onderlinge verwevenheid en hefboomwerking.

Beide waren aanwezig in de subprime hypotheekmarkt voor 2008. Hierdoor werden domino-effecten mogelijk die uiteindelijk de wereldeconomie op de knieën brachten. Volgens Cunliffe worden deze twee steeds prominenter in de cryptomarkt, wat een gevaar kan vormen voor de financiële stabiliteit.

Bron: CNBC
Foto: iStock

Reacties