De prijs van bitcoin heeft de kaap van $15 000 overschreden. De digitale munt noteert zo aan haar hoogste koers sinds januari 2018. Beleggers hopen dat de koers van digitale activa zal opgedreven worden door de enorme hoeveelheid fiscale en monetaire stimulansen die overheden over de hele wereld geven.

De grootste cryptomunt is sinds de dag van de verkiezingen met meer dan 10% gestegen. Op moment van schrijven noteert bitcoin aan meer dan $15 200.

Volgens Anthony Pompliano, mede-oprichter van crypto-investeringsbedrijf Morgan Creek Digital Assets, is bitcoin één van de grote winnaars van de huidige macro-economische omgeving. Tijdens de liquiditeitscrisis van 2008 deden inflatie-hedges het ook zeer goed toen de Federal Reserve begon met kwantitatieve versoepeling.

Bij kwantitatieve versoepeling (quantitative easing in het Engels) hebben centrale banken het doel om de geld hoeveelheid te vergroten. Hierbij probeert de centrale bank lenen en investeren aan te moedigen. Deze strategie wordt gebruikt in economisch moeilijke periodes of in periodes waar de economie niet snel genoeg groeit.

De Bank of England verhoogde haar programma voor de aankoop van activa met £150 miljard. Hiernaast wordt verwacht dat ook de Federal Reserve extra stimulus zal aankondigen.

Hoop op verdere stijging

Bitcoin beleggers en liefhebbers vestigen hun hoop op verdere prijsstijgingen. De wereldwijde financiële toezichthouders proberen steeds meer duidelijkheid te brengen over de regels van crypto’s en meer en meer reguliere bedrijven omarmen digitale valuta.

Volgens Dave Chapman, directeur bij cryptobroker OSL, zal bitcoin niet verdwijnen. Wanneer er duidelijke regels worden opgesteld door overheden zal de prijs een positieve impuls kunnen krijgen.

Zinderende rally’s zijn niet ongewoon bij cryptocurrencies. De prijs van bitcoin steeg tot meer dan $20 000 in december 2017. Hierna stortte de prijs met meer dan 50% naar beneden in de volgende maand.

Bron: Reuters

Foto: iStock