Na jaren van “bloed, zweet en tranen” van een heel leger techneuten is het eindelijk zo ver. De eerste concrete stap voor Ethereum 2.0 is gezet: het ‘deposit contract‘ is live. Dat betekent dat iedereen met ethers deze in het smartcontract kan stoppen en vervolgens het netwerk kan valideren tegen een rendement. Oftewel Proof-of-Stake.

Ethereum 2.0 is een mega stap voor de tweede grootste cryptomunt ter wereld. Naast de transitie van Proof-of-Work naar Proof-of-Stake zal de structuur van de blockchain worden omgegooid waarmee Ethereum klaar wordt gestoomd voor mainstream gebruik.

Danny Ryan, een Ethereum 2.0 onderzoeker, zegt over de lancering van het ‘deposit contract’:

We zijn enorm enthousiast. Dit heeft lang geduurd, en ontelbare onderzoekers, engineers en personen uit de gemeenschap hebben bloed, zweet en tranen gestoken in dit project. Het voelt goed om Ethereum’s langverwachte proof-of-stake consensus te lanceren.

Daadwerkelijke Ethereum 2.0 live gang

Het nieuwe consensusmechanisme van Ethereum gaat daadwerkelijk live wanneer er minimaal 16.384 stakers zijn en 524.288 ethers gestake’d. De voortgang is via Eth2 Launch Pad te volgen. Om zelf het netwerk te valideren is minimaal 32 ether vereist.

De opbrengst van ‘staken’ is bij aanvang vrij hoog. De opbrengst ligt op 21,6 procent per jaar (in ethers) bij het minimale aantal ethers (524.288), volgens Eth2 Launch pad.

Volgens mediaplatform Coindesk zal dit minimale aantal ethers ergens in de komende weken worden bereikt.

Miners blijven bestaan

Nadat het proof-of-stake mechanisme live gaat, zullen miners nog steeds blijven bestaan. Ethers minen wordt pas geƫlimineerd in fase 1.5. Het is nog onduidelijk wanneer deze fase live zal gaan. Voordat fase 1.5 live gaat, zullen eerst fase 0 (het proof-of-stake systeem) en fase 1 live moeten gaan.

Trent Van Epps maakte een overzicht van alle Ethereum fases.

Bron: Coindesk

Foto: iStock