Bitcoin is op maandag met 10% gedaald, nadat de munt ook in het weekend een stevige daling doormaakte. De afgelopen week is de prijs van bitcoin met bijna 20% gedaald. Met een prijs van zo’n $31 500, ligt bitcoin meer dan 50% onder zijn recordhoogte van bijna $69 000 en op zijn laagste punt sinds juli 2021.

Andere cryptocurrencies, ook wel altcoins genoemd, zijn eveneens hard geraakt. Ether, solano en cardano zijn de afgelopen week allemaal met 15% gedaald. Ook Elon Musk’s geliefde dogecoin daalde met 10%. Crypto’s lijken dus net zo risicovol te zijn als aandelen en vatbaar voor dezelfde zorgen die de Dow, S&P 500 en Nasdaq naar beneden halen.

Michael Kamerman, CEO van handelsplatform Skilling, is nog steeds bullish op bitcoin voor de lange termijn. Meer hedgefunds en andere grote instellingen beginnen te investeren in crypto en ook enkele centrale banken wereldwijd beginnen het te omarmen.

Hij voegde hier wel aan toe dat bitcoin niet immuun is voor het wereldwijde inflatierisico dat zich over de meeste activaklassen verspreidt. Daarom moeten we volgens Kamerman verwachten dat de neerwaartse trend zich eerst voorzet.

Begin van sell off

Angst voor inflatie, zorgen over grote renteverhogingen door de Federal Reserve en nervositeit over een mogelijke economische vertraging hebben Wall Street door elkaar geschud en de obligatierente omhoog doen schieten.

De rente op 10-year Treasury bonds schommelt rond de 3%, na meer dan een verdubbeling dit jaar. Deze staat nu op het hoogste niveau sinds november 2018.

De stijging van de rentevoeten heeft ook bijgedragen tot een stijging van de dollar. Deze heeft de neiging om mee te stijgen met de rentevoeten. Dit is ook slecht nieuw voor bitcoin. Bitcoin-beleggers zien een zwakke dollar immers als een positief teken voor digitale valuta.

Nu de rente en de dollar blijven stijgen, denken sommige analisten dat de sell off van bitcoin nog maar net begonnen is. De Federal Reserve begint zich terug te trekken uit de maandelijkse obligatieaankopen en andere stimuleringsmaatregelen, wat slechts nieuws kan zijn voor allerlei speculatieve activa.

Jay Hatfield, CIO bij Infrastructure Capital Management, stelt:

De ommekeer van de Fed zal de zeepbel van het pandemische tijdperk in crypto, verlieslatende techbedrijven en meme-stocks doen instorten.

Bron: CNN
Foto: iStock