Het lijkt erop dat bitcoin en andere cryptocurrencies dan toch niet het digitale goud zijn. Beleggers lijken zich te realiseren dat, in een tijd waarin de Federal Reserve de rente agressief verhoogt, goud en andere edele metalen zoals zilver en palladium betere beschermingen zijn tegen inflatie.

De prijs van bitcoin is in 2022 tot nu toe met bijna 20% gedaald. Andere crypto’s zoals ether en solana kende eveneens een forse daling. Ondertussen noteert de goudprijs aan een winst van meer dan 4%. Het metaal noteert opnieuw rond de $1 900 per ounce en flirtte eventjes met records van boven de $2 000.

Zelfs de overname van Twitter door Elon Musk of het nieuws dat investeringsgigant Fidelity klanten zal toestaan bitcoin aan te houden in hun pensioenrekeningen, was niet genoeg om de cryptoprijzen te stutten. Bitcoin noteert nog steeds onder de $40 000.

Voordelen goud

Veel experts wijzen erop dat goud nog steeds veel voordelen heeft ten opzichte van digitale activa.

Analisten van Wells Fargo Investment Institute zeiden eerder deze maand in een rapport dat goud fysiek kan aangehouden worden, universeel erkend is en slechts een kwart van de volatiliteit heeft gekend in vergelijking met bitcoin, aandelen en andere activa. Met dit in het achterhoofd voorspellen analisten van de bank dat goud dit jaar tot $2 100 per ounce zou kunnen stijgen.

Het zijn niet alleen de renteverhogingen en de inflatiezorgen die goud omhoogstuwen. Goud is en blijft de ultieme veilige haven. De geopolitieke onrust door de oorlog in Oekraïne geeft het gele metaal een extra boost.

In deze volatiele tijden blijkt de dollar ook een betere investering te zijn dan bitcoin en andere crypto’s. De Amerikaanse dollarindex is dit jaar met 6% gestegen. Zo zie je maar dat bitcoin voor veel beleggers op dit moment nog steeds geen substituut is voor goud of door overheid gesteunde valuta in tijden van crisis.

Bron: CNN
Foto: iStock

Comments