Na de daling van vorige week, is bitcoin terug bezig aan zijn weg naar boven. Door de stijging van bitcoin en daling van goud nadert de waarde van bitcoin ten opzichte van goud een nieuw hoogtepunt. Bitcoin lijkt dus aan het langste eind te trekken in de strijd om de ultieme veilige haven te zijn.

Bitcoin doorbrak op dinsdag opnieuw de kaap van $59 000. De goudprijs is sinds haar hoogtepunt in augustus echter in een dalende trend beland. Op dit moment noteert de goudprijs nog steeds onder de $17 000.

Met 1 bitcoin kan je nu 34,94 ounce goud kopen. Het hoogtepunt van 35,35 ounce werd bereikt op 13 maart toen bitcoin voorbij de $61 000 schoot. De waarde van bitcoin ten opzichte van goud is de afgelopen 3 maanden meer dan verdubbeld en sinds oktober 2020 bijna verzevenvoudigd.

2020 was echter wel een zeer goed jaar voor goud. Het gele edelmetaal bereikte een nieuwe all time high van meer dan $2 000. Goud sloot het jaar af met een winst van 22%. Toch verbleekt deze prestatie bij de winst van 265% die bitcoin boekte.

Goud verliest terrein

Door de nieuwst ontwikkelingen lijkt het of steeds meer beleggers bitcoin beschouwen als ultieme veilige haven.

Ook Mike McGlone, analist bij Bloomberg, is van mening dat goud terrein aan het verliezen is in de strijd van de veilige havens. Hij verklaarde in een tweet dat goud altijd een plaats zal hebben als verzamelobject maar dat de meeste indicatoren erop wijzen dat bitcoin het metaal in de nabije toekomst zal vervangen als store of value.

Zelfs zakenbank JPMorgan, dat een lange tijd kritisch tegenover bitcoin stond, beweert dat bitcoin een aanzienlijk deel van het marktaandeel van goud zal opeisen.

JPMorgan verklaart:

De adoptie van bitcoin door institutionele beleggers is nog maar net begonnen, terwijl deze voor goud al zeer ver gevorderd is.

Bron: Cointelegraph

Foto: iStock

Reacties