Bitcoin heeft een zeer bewogen week achter de rug. De virtuele munt is op weg naar haar slechtste week sinds maart. Een stormloop op de wereldwijde obligatiemarkten joegen de rendementen de hoogte in, wat een sell-off in risicovollere activa veroorzaakte.

Bitcoin noteert op het moment van schrijven aan zo’n $47 000. Dit is 20% lager dan een week geleden toen de munt een nieuwe all time high van meer dan $58 000 bereikte. Hierdoor zou bitcoin zijn slechtste week sinds maart vorige jaar doormaken, toen de angst voor het Covid-19 virus de financiële markten door elkaar schudde.

De verkoopgolf was niet alleen te merken bij bitcoin. Ook op de aandelenmarkten liet deze zich voelen. De Europese markt daalde met 1,5%. Hiernaast kende de Aziatische aandelenmarkten hun sterkste daling in 9 maanden.

Denis Vinokourov van crypto-exchange BeQuant stelt:

Wanneer beleggers in veiligheidsmodus gaan, zijn het de risky assets die het eerst van de hand worden gedaan.

Optimisme en bezorgdheid

Ondanks de scherpe daling van de afgelopen week, is bitcoin het jaar 2021 zeer goed gestart. Sinds de start van dit jaar is de munt al met zo’n 60% gestegen. Grote bedrijven als Mastercard en Tesla omarmde cryptocurrencies, wat de prijs een forse boost gaf.

Hiernaast profiteert bitcoin ook door de enorme stimuleringsmaatregelen van regeringen en centrale banken. Het verhaal dat bitcoin in de toekomst het digitale goud wordt, heeft aan kracht gewonnen nu beleggers zich zorgen maken over een dreigende inflatie nadat de centrale banken en overheden de geldkranen hebben opengezet om de Covid-19 crisis tegen te gaan.

De verbluffende winsten van de afgelopen maanden hebben echter ook tot bezorgdheid geleid. Beleggers maken zich zorgen over de pijlsnelle stijging en er duiken ook steeds meer verzoeken op om de cryptomarkt strenger te reguleren.

Bron: Reuters

Foto: iStock

Reacties