Citigroup, de grootste Amerikaanse bank, denkt dat bitcoin op een belangrijk kantelpunt staat. Volgens de bank zou bitcoin op een dag de belangrijkste munt voor internationale handel kunnen worden.

De verklaring van Citi markeert opnieuw de verandering in de toon van grote financiële instelling over bitcoin. De meeste banken hebben de digitale munt altijd gemeden met het argument dat het geen intrinsieke waarde heeft en dat de hype eromheen verwant is aan de tulpenmanie van de 17e eeuw.

De sterke opmars van bitcoin in de afgelopen maanden heeft grote spelers op Wall Street echter gedwongen om de cryptomarkt opnieuw te evalueren. BNY Mellon, de oudste bank van de Verenigde Staten, zei vorige maand dat ze bewaardiensten voor bitcoin en andere digitale valuta zal aanbieden. Hiernaast is zakenbank JPMorgan een steeds grotere voorstander van digitale valuta.

Volgens Citi is de toekomst van bitcoin wel nog steeds uiterst onzeker. De ontwikkelingen op korte termijn zullen waarschijnlijk doorslaggevend zijn en uitmaken of bitcoin uiteindelijk op grote schaal geaccepteerd zal worden of de prijs ineens zal storten.

Obstakels

Het onderzoeksteam van Citi verklaarde in een nota dat er nog tal van risico’s en obstakels zijn die de vooruitgang van bitcon in de weg kunnen staan.

Bitcoin en andere crypto’s zijn vaak onderhevig aan wilde vlagen van volatiliteit. Een kleine week geleden bereikte bitcoin een all time high van meer dan $58 000. Hierna daalde de munt in korte tijd met meer dan $10 000. Ondanks deze daling noteert bitcoin wel nog aan een winst van 60% op jaarbasis en 460% in de afgelopen 12 maanden.

Institutionele beleggers maken zich hiernaast nog zorgen over de kapitaalefficiëntie, bewaring, veiligheid en ESG-overwegingen bij het “minen” van bitcoin. Het “minen” of produceren van nieuwe bitcoin vergt een enorme hoeveelheid energie. Volgens Digiconomist heeft het netwerk van bitcoin een CO2-voetafdruk die gelijk is aan deze van Nieuw-Zeeland, wat milieuactivisten heeft gealarmeerd.

Bron: CNBC

Foto: iStock

Reacties