Bitcoin is sinds het begin van dit jaar reeds mooi gestegen. Deze stijging zet zich te midden van alle onrust op de markten onverminderd door. Het lijkt dus dat bitcoin profiteert van de bankencrisis.

De grootste cryptomunt ter wereld steeg tot een niveau van meer dan $28 500, aldus Coin Metrics. Dit was het hoogste niveau in meer dan 9 maanden.

De weekendrally in bitcoin kwam te midden van aanhoudende onrust in de wereldwijde banksector. Op zondag stemde UBS ermee in Credit Suisse te kopen voor $3,2 miljard in een deal die deels tot stand kwam via bemiddeling van de Zwitserse toezichthouders die verdere besmetting wilden tegengaan.

Veilige haven

Bitcoin-believers hebben de munt in het verleden vaak het digitale goud genoemd. Hiermee verwijzen ze naar het gele metaal dat als waardevast wordt beschouwd, vooral in tijden van wereldwijde onrust. Goud is over het algemeen ook niet gecorreleerd met andere activaklassen.

Op dit moment lijkt bitcoin deze naam waar te maken. Terwijl de aandelenmarkten dalen, is bitcoin bezig aan een mooie stijging. De correlatie van de cryptocurrency met de S&P 500 is nu op het laagste punt sinds september 2021, na het bereiken van het hoogste punt in 2022.

Volgens Vijay Ayyar, VP bij crypto-exchange Luno, is bitcoin net voor periodes als de deze ontwikkeld. Wanneer het huidige financiƫle systeem tekenen van zwakte vertoont, is het bezitten van een niet-gecorreleerde activa handig.

Ayyar stelt:

Door de jaren heen is de benaming van bitcoin als veilige haven bekritiseerd. Nu lijkt de cryptomunt deze naam echter waar te maken.

Bron: CNBC
Foto: iStock