De aandelenmarkten kenden tot nu toe een zeer onrustig 2023. De cryptomarkt kende in 2023 echter een veel stabieler verloop, naar cryptotermen. Ondanks de bankencrisis, stijgende rentevoeten en zorgen over nieuwe regelgeving steeg de cryptomarkt in 2023 mooi.

Bitcoin, de grootste en bekendste digitale munt, steeg met 69% in de 3 maanden tot 31 maart, terwijl ether, de op één na grootste, met 51% steeg. Bitcoin schommelt momenteel rond $28 000.

Zelfs Dogecoin, een cryptocurrency die begon als een grap, schoot maandag 30% hoger nadat Elon Musk het vogelpictogram van Twitter verwisselde met het Shiba Inu-logo van Dogecoin. Doge verspeelde een deel van deze winst op donderdag toen het logo van Twitter werd terug gewisseld.

De snelle stijging van de cryptomarkt is één van de grootste verrassingen op de markten dit jaar. 2022 zorgde nog voor een crash in crypto die beleggers miljarden kostten toen de hogere rentevoeten en de torenhoge inflatie de aantrekkingskracht van risicovolle activa verminderden.

Bankencrisis was positief voor crypto

Wat de markt dit jaar een extra impuls gaf, was ironisch genoeg de bankencrisis in maart. Deze bracht 3 kredietverstrekkers ten val bracht, waaronder twee die specifiek cryptocurrency-klanten bedienden.

Sommige beleggers kozen voor cryptocurrencies als veilige haven tegen de vermeende instabiliteit van het bankwezen. Anderen verwachtten dat de Federal Reserve de rente zou moeten verlagen als reactie op de crisis, wat meer stromen naar alternatieve risicovolle activa op gang bracht.

Sinds 10 maart, de dag waarop toezichthouders de Silicon Valley Bank in beslag namen in het op één na grootste bankfaillissement in de Amerikaanse geschiedenis, is bitcoin met meer dan 33% gestegen en ether met meer dan 26%. De totale waarde van alle crypto-activa is in die periode meer dan 22% gestegen.

Regelgevende druk wordt hoger

De comeback van crypto dit jaar voltrekt zich zelfs terwijl de toezichthouders in Washington hun inspanningen opvoeren om de markt aan banden te leggen.

De Securities and Exchange Commission heeft sinds begin januari 11 acties ondernomen tegen cryptobedrijven en individuen. Hiernaast is het naar verluidt van plan om specifieke acties te ondernemen tegen Paxos, Sushi en de grootste Amerikaanse cryptobeurs Coinbase.

Een andere toezichthouder, de Commodities and Futures Trading Commission, heeft ook de crypto-beurs Binance en haar CEO Changpeng Zhao aangeklaagd. Deze zou derivaten voor digitale activa hebben verkocht aan klanten, hoewel ze hiervoor niet geregistreerd is.

Bron: Finance Yahoo
Foto: iStock