De prijs van bitcoin is in minder dan een maand tijd verdubbeld tot meer dan $40 000. Terwijl crypto-bulls beweren dat de verbluffende stijging te rechtvaardigen is, waarschuwen sommigen op Wall Street dat dit niet goed kan aflopen.

Volgens Michael Hartnett, strateeg bij Bank of America, kan de recente rally een nieuwe speculatieve manie zijn. Hij is van mening dat bitcoin kan uitgroeien tot de moeder der bubbels.

Hartnett wijst er in een rapport op dat de sterke stijging van bitcoin in de afgelopen twee jaar aanzienlijk groter is dan de winsten van andere activa in de afgelopen decennia, die uiteindelijk een grote daling doormaakten.

Deze omvatten een stijging van de goudprijs met meer dan 400% aan het einde van de jaren 70, evenals opmerkelijke investeringsbubbels waaronder deze van Japan in de jaren 80, de dotcom-bubbel eind jaren 90 en de huizenprijzen halverwege de jaren 2000. Deze sectoren genoten allemaal van driecijferige winsten alvorens ze crashten.

Hartnett voorspelt niet dat de bitcoinprijzen per se zullen crashen maar haalde het wel aan als het zoveelste voorbeeld van het toenemende speculatieve gedrag van beleggers. Hij waarschuwde ook voor de toegenomen belangstelling voor IPO’s en SPAC’s.

Meer scepticisme

Hartnett is niet de enige die waarschuwt voor de toenemende risico’s van bitcoin. Gezien het feit dat de Amerikaanse dollar zich onlangs heeft gestabiliseerd, denken sommigen dat een van de grote drijfveren – als een hedge tegen valutadalingen – is weggevallen.

Toch blijven believers ervan overtuigd dat de prijzen zullen blijven stijgen. Ze verwijzen naar de mainstream adoptie van cryptocurrencies door bedrijven als PayPal en Square en de toegenomen belangstelling van grote investeerders.

Mike O’Rourke, strateeg bij JonesTrading, stelt:

Het gaat bitcoin bulls helemaal niet om een bescherming tegen een daling van de dollar. Ze betalen blindelings 2 keer meer voor een activa dan dat ze enkele maanden geleden zouden gedaan hebben.

Bron: CNN

Foto: iStock

Reacties