Technologiebelegger Chamath Palihapitiya verklaarde 2 jaar geleden dat bitcoin goud heeft vervangen en voorspelede dat de digitale munt naar $200 000 zou klimmen. Tegenwoordig heeft hij een veel voorzichtere kijk op cryptocurrencies en stelt hij dat crypto dood is in de Verenigde Staten.

Bitcoin bereikte in november 2021 een record van ongeveer $69 000. De rente van de Federal Reserve bedroeg toen quasi 0% en beleggers stortten zich op risicovolle activa als aandelen en crypto. De markt veranderde vorig jaar echter fors toen de centrale bank de rente begon te verhogen.

Bitcoin kelderde stevig in 2022 en verloor meer dan 65% van haar waarde. Sinds haar dieptepunt is bitcoin een beetje hersteld maar de munt noteert nog steeds zo’n 60% onder haar record.

Regelgevers

Palihapitiya wijt de ondergang van crypto grotendeels aan de toezichthouders. Deze zijn veel agressiever geworden in hun achtervolging van slechte actoren in de sector. Securities and Exchange Commission (SEC) voorzitter Gary Gensler heeft gezegd dat crypto handelsplatformen zich moeten houden aan strikte Amerikaanse effectenwetten.

De SEC heeft haar handhaving van de crypto-industrie opgevoerd, door bedrijven en projecten aan te pakken die volgens de toezichthouder ongeregistreerde effecten verkochten.

In februari stelde het agentschap regels voor die zouden veranderen welke cryptobedrijven activa van klanten kunnen bewaren. In maart gaf de SEC crypto-exchange Coinbase een Wells notice – typisch een van de laatste stappen voordat het een aanklacht indient – waarbij het bedrijf werd gewaarschuwd dat het mogelijke schendingen van de Amerikaanse effectenwetgeving heeft geïdentificeerd. Vorige week klaagde de SEC het handelsplatform Bittrex en zijn ex-CEO aan wegens het exploiteren van een niet-geregistreerde beurs.

Bron: CNBC
Foto: iStock