De crisis van het Chinese vastgoedbedrijf Evergrande zorgt niet alleen voor zorgen op de aandelenmarkt. Ook de cryptomarkt blijft niet ongeschonden. Bitcoin, de grootste cryptomunt, daalde met meer dan 8%.

Nu beleggers zich nog steeds zorgen maken over Covid-19 virus, werden de markten opgeschrikt door het nieuws dat Evergrande op het randje van default balanceert. Het vastgoedbedrijf moet snel geld zien te vinden of het zal niet in staat zijn om de schulden, die meer dan $300 miljard bedragen, af te betalen.

De mogelijk vertragende Chinese economie en de agressieve acties van Peking tegen private bedrijven zijn nu samengekomen met de bezorgdheid over de wereldeconomie. Ondertussen broeit er in Washington nog steeds een strijd over het verhogen van de Amerikaanse schuldenlimiet.

Deze bezorgdheden zorgden voor de slechtste dag voor de wereldwijde aandelenmarkten in jaren. De uitstralingseffecten waren ook duidelijk in heel de cryptowereld. Ethereum, cardano en binance coin kenden nog forsere verliezen dan bitcoin. Deze munten lieten allemaal verliezen met dubbele cijfers optekenen.

Toch geen veilige haven?

Er wordt vaak naar bitcoin verwezen als het digitale goud. Goud wordt gebruikt als veilige haven in turbulente periodes en correleert normaal niet of weinig met de aandelenmarkten. Bitcoin daarentegen toont steeds meer tekenen dat het dan toch niet de ideale veilige haven is.

De bewegingen van de afgelopen 24uur waren het laatste signaal dat bitcoin de status van veilige haven nog lang niet heeft bereikt. De munt daalde fors mee met de aandelenmarkten terwijl goud één van de weinige activa was, die groene cijfers kon laten zien.

Nik Bhatia, cryptowatcher en auteur van het cryptoboek “Layered Money”, wees afgelopen vrijdag op de nauwe band tussen bitcoin en risicovolle activa zoals aandelen. Hij verklaarde dat de digitale munt heeft gestreden tegen een narratief van correlatie met de aandelenmarkt. Bhatia benadrukte dat bitcoin reageert op de wereldwijde macro-omgeving en er zelf een product van is.

Bron: Yahoo Finance

Foto: iStock

Reacties