Het project van een digitale euro lijkt vooruitgang te boeken. De Italiaanse betalingsgigant Nexi zegt dat het samenwerkt met de Europese Centrale Bank aan de ontwikkeling van een digitale euro.

De ECB heeft in juli haar plannen voor een digitale versie van de euro uiteengezet. De centrale bank van de eurozone ziet de munt als een aanvullingen op het bestaande monetaire stelsel en niet als een vervanging van fysiek geld of een vermindering van de rol van commerciële kredietverstrekkers.

Centrale banken over de hele wereld zijn actief bezig met het ontwikkelen of onderzoeken van hun eigen “central bank digital currency” of CBDC. Dit komt doordat het gebruik van contant geld in verschillende ontwikkelde economieën steeds verder afneemt en de belangstelling voor cryptocurrencies toeneemt.

China wordt gezien als de leidende speler in de wedloop naar CBDC’s. Het land heeft zijn digitale yuan-munt reeds getest met miljoenen burgers in een aantal regio’s. Eerder dit jaar zei de Amerikaanse Federal Reserve dat het binnenkort een document zou uitbrengen waarin het vooruitzicht van een digitale dollar wordt onderzocht. Hiernaast onderzoekt de Bank of England ook het potentieel van digitaal geld uitgegeven door centrale banken.

Volatiliteit

Volgens Paolo Bertoluzzo, CEO van Nexi, is het onwaarschijnlijk dat de huidige digitale valuta zoals bitcoin of ethereum een rol zullen spelen in grensoverschrijdende betalingen. Hij noemt vooral de grote volatiliteit als het grootste probleem.

Bitcoin en andere crypto’s zijn zeker een activaklasse maar de volatiliteit is volgens de CEO echt een probleem om een grote rol te spelen in betalingen. De munten schommelen fors op basis van verklaringen van invloedrijke personen en dat is precies het tegenovergestelde van wat je nodig hebt in betalingen.

Vandaag hebben de traditionele crypto’s in principe weinig impact in betalingen. Bertoluzzo denkt dat CBDC’s en stablecoins, die ontworpen zijn om de volatiliteit te vermijden, een veel grotere rol zullen spelen.

Bertoluzzo stelt:

Je hebt zekerheid nodig van de waarde die je uitwisselt.

Bron: CNBC

Foto: iStock

Reacties