China is zijn crackdown tegen cryptocurrencies aan het opvoeren. Chinese overheidsinstanties waaronder de effectenregulator van het land en de People’s Bank of China verklaarden op vrijdag dat alle crypto-gerelateerde bedrijfsactiviteiten illegaal zijn en beloofden illegale activiteiten waarbij digitale valuta betrokken zijn, hard aan te pakken.

De instellingen zeiden dat overzeese cryptobeurzen zouden worden geblokkeerd om via het internet diensten te verlenen aan Chinese inwoners. Bitcoin daalde ongeveer met 5% toen het nieuws bekend werd en ether liet een daling van 9% optekenen.

De agentschappen verklaarden dat China nieuwe systemen zou ontwikkelen om de risico’s van cryptourrencies tegen te gaan. China zal geleidelijk beginnen met het sluiten van crypto mining activiteiten en er zullen geen nieuwe mining-projecten meer worden toegestaan.

De aankondigingen zijn de laatste in een reeks harde maatregelen tegen cryptocurrencies.

Milieu-impact

De maatregelen gaan niet enkel over het inperken van het financiële risico. De computers die nodig zijn voor het minen van bitcoin verbruiken enorm veel rekenkracht en elektriciteit. Hierdoor is de bezorgdheid ontstaan over de impact op het milieu.

Volgens een studie van Nature Communications was China op weg om tegen 2024 meer dan 130 miljoen ton koolstof te genereren. Dit is meer dan de totale jaarlijkse koolstofuitstoot van Tsjechië en Qatar in 2016.

Een dergelijke productie is ook desastreus voor de ambitieuze klimaatplannen van het land. President Xi Jinping heeft gezworen dat zijn land in 2060 koolstofneutraal moet zijn. China heeft het nu al moeilijk om de koolstofuitstoot van andere industrieën binnen de perken te houden.

Bron: CNN

Foto: iStock