Volgens zakenbank Goldman Sachs zal bitcoin marktaandeel op goud blijven veroveren als onderdeel van een bredere adoptie van digitale activa. Hierdoor zou de vaak aangeprezen prijsvoorspelling van $100 000 zeker een mogelijkheid kunnen worden.

Goldman schat dat de “float-adjusted” marktkapitalisatie van bitcoin iets minder dan $700 miljard bedraagt. Dit is goed voor ongeveer 20% van de “store of value”-markt, die volgens de zakenbank bestaat uit goud en bitcoin. De waarde van goud dat beschikbaar is voor investeringen wordt geschat op $2,6 biljoen.

Als het aandeel van bitcoin in de markt van store of value de komende 5 jaar hypothetisch zou stijgen tot 50%, zou de prijs stijgen tot boven de $100 000. Hierdoor zou bitcoin een jaarlijks rendement van zo’n 18% geven.

Digitaal goud

Bitcoin wordt al lang het digitale goud genoemd. De kritiek die op goud geleverd wordt, is immers ook van toepassing op bitcoin. Net zoals goud betaalt ook bitcoin geen dividend of rente en is de correlatie met traditionele activa zeer klein.

Er komt echter wel steeds meer kritiek op de gevolgen die het minen van bitcoin heeft op het milieu. Maar volgens Goldman Sachs zal dit de institutionele adoptie en vraag niet stoppen.

Bitcoin werd dinsdag rond de $46 000 verhandeld, nadat het vorig jaar met ongeveer 60% was gestegen. De grootste digitale munt bereikte in november een recordhoogte van $69 000. Sinds 2016 is bitcoin met meer da 4 700% gestegen.

Bron: Fortune
Foto: iStock

Reacties