De verbazingwekkende ondergang van FTX, één van de grootste crypto-exchanges ter wereld, stuurde vorige week schokgolven door de cryptosector. Oprichter Sam Bankman-Fried (SBF) zag zijn volledige fortuin verdampen. De pijn voor beleggers zou mogelijk nog niet achter de rug zijn.

Het is een zware tijd geweest voor cryptobeleggers. De waarde van bitcoin is op een jaar tijd met meer dan 75% gedaald. Ether, de tweede grootste munt, laat een gelijkaardig verlies optekenen.

De Amerikaanse bank JPMorgan voorspelt dat bitcoin in de komende weken nog 25% van zijn waarde zou kunnen verliezen.

Grote uitdagingen

Dat komt deels door de aanhoudende fall-out van FTX, maar ook door een andere uitdaging die crypto al heeft getroffen. Naast het verhogen van de rente is de Federal Reserve sinds juni haar balans aan het inkrimpen, door geld uit de financiële markten te halen om de economie af te koelen in haar strijd tegen inflatie. Die inspanningen betekenen dat kapitaal opdroogt en dat is niet alleen slecht voor crypto, maar ook voor andere activaklassen zoals aandelen.

Cryptocurrencies genoten van enorme geldinjecties tijdens de pandemie dankzij het gratis-geld-beleid van de Federal Reserve. De centrale bank hield de rente dichtbij nul en overlaadde de balansen van grote banken met geld door enorme hoeveelheden obligaties en andere activa op te kopen.

Dat is niet langer het geval. De afgelopen maanden is de inflatie sterk gestegen, de rente verhoogd en dat geld opgedroogd. Dat is slecht nieuws voor digitale activa, die door Wall Street-analisten worden beschouwd als sponzen voor dat overtollige geld.

Bron: CNN
Foto: iStock