Cryptobank BlockFi heeft op maandag het faillissement aangevraagd. Hiermee is het bedrijf het laatste slachtoffer geworden van de financiële besmetting die is ontketend door de ineenstorting van FTX, het crypto-imperium van Sam Bankman-Fried.

BlockFi kondigde eerder deze maand aan dat het geldopnames had stopgezet, onder verwijzing naar aanzienlijke blootstelling aan Bankman-Fried’s FTX beurs, evenals zijn zuster hedgefonds Alameda. FTX, Alameda en tientallen filialen vroegen op 11 november faillissement aan.

Het particuliere bedrijf, opgericht in 2017 door Zac Prince en Flori Marquez, verstrekte leningen aan klanten met crypto-activa als onderpand.

In zijn faillissementsaanvraag zei BlockFi dat het geld verschuldigd was aan meer dan 100 000 schuldeisers. De grootste vermelde schuldeiser is Ankura Trust, een bedrijf dat schuldeisers in stresssituaties vertegenwoordigt, die $729 miljoen verschuldigd is. FTX, de tweede grootste schuldeiser van BlockFi, is $275 miljoen verschuldigd.

Sneeuwbaleffect

BlockFi was één van de vele cryptobedrijven die financiële steun kregen van Bankman-Fried. In juli verzekerde BlockFi zich van een financiële reddingslijn van $400 miljoen van FTX.

De neergang van FTX blijft dus voor slachtoffers zorgen in de crypto-industrie.

Kort na de ineenstorting van FTX schortte de leen-tak van cryptomakelaar Genesis aflossingen en nieuwe leningen op na een abnormaal aantal opnameverzoeken die zijn huidige liquiditeit overschreden, onder verwijzing naar de onrust op de markt als gevolg van het faillissement van FTX.

Een van de partners van Genesis, Gemini – de cryptofirma opgericht door Tyler en Cameron Winklevoss – volgde al snel en waarschuwde klanten dat aflossingen onder zijn Earn-programma zouden worden vertraagd. Gemini zei op dat moment dat het samenwerkte met Genesis om klanten te helpen bij het aflossen van fondsen van het programma, waarmee klanten rente konden verdienen op cryptobezittingen.

Bron: CNN
Foto: iStock