Maleisische autoriteiten hebben 1 069 bitcoin mining rigs in beslag genomen. Hierna legden ze de rigs op een parkeerplaats en gebruikten een pletwals om deze te verpletteren. In totaal hadden deze rigs een waarde van meer dan $1 miljoen.

In een video die viraal gaat, is te zien hoe de politie de rigs volledig verpletterd met de pletwals. Deze actie was een onderdeel van een gezamenlijke operatie van de politie en elektriciteitsbedrijf Sarawak Energy. Hakemal Hawari, assistent-commissaris bij de politie, verklaarde dat de miners naar verluidt $2 miljoen aan elektriciteit hadden gestolen die uit de stroomleidingen van Sarawak Energy was overgeheveld.

De politie koos ervoor om het gereedschap, dat een waarde had van $1,26 miljoen, te vernietigen in plaats van het te verkopen. Andere landen, zoals China, zijn een andere weg ingeslagen en hebben de in beslag genomen rigs geveild.

Elektriciteitsverbruik

Het minen van bitcoin is het energie-intensieve proces dat nieuwe bitcoin creëert. Wanneer mensen minen, betekent dit dat ze een complex wiskundig probleem proberen op te lossen met behulp van een gespecialiseerde computer. Het op volle capaciteit laten draaien van deze machines kost een massa aan elektriciteit, wat het lokale elektriciteitsnet in gevaar kan brengen.

Het Cambridge Center for Alternative Finance schat dat Maleisië goed is voor 3,44% van alle bitcoin-miners ter wereld. Hiermee komt het land in de top tien van populairste bestemmingen voor crypto-miners.

Hoewel het minen van cryptocurrencies niet illegaal is in Maleisië, zijn er wel strenge wetten rond het stroomgebruik. Inwoners die knoeien met stroomleidingen kunnen in Maleisische boetes krijgen tot $23 000 en vijf jaar gevangenisstraf.

Bron: CNBC

Foto: iStock

Reacties