Tot op het heden is het hebben van bitcoins of andere cryptomunten illegaal in India. Alleen daar kan binnenkort verandering in komen. Zo is er een interdisciplinair comité, opgezet door de regering van India die cryptomunten onderzoekt. Deze wilt cryptomunten als legaal beschouwen.

Wel zullen cryptomunten in India voorlopig nog niet de vrijheid hebben, waar dat elders in de wereld wel het geval is. Zo zal het comité cryptomunten legaliseren met strikte regels eromheen.

Een anonieme hoge ambtenaar uit het comité stelde: “We hebben tot nu toe twee bijeenkomsten gehad. Er is een algemene overeenstemming dat cryptomunten niet als illegaal kunnen worden beschouwd. Het moet worden gelegaliseerd met strikte maatregelen.”

De weg naar legale cryptomunten

De regering van India startte een comité in maart 2017. Vier maanden daarna werden cryptomunten door deze als illegaal beschouwd. In februari 2018 bestempelde de Minister van Financiën uit India in een toespraak nog eens de harde aanpak tegenover cryptomunten.

Alleen hier was verre van iedereen het mee een. Verschillende belanghebbenden klaagden de Indiase Centrale Bank aan in het Hoogste Hof. Men had verschillende meningen en als reactie daarop besloot de regering een tweede interdisciplinair comité op te zetten.

Het resultaat: Cryptomunten zullen waarschijnlijk als legaal worden beschouwd met strikte maatregelen daaromheen. Verwacht wordt dat het comité in februari 2017 met een officieel rapport komt.

Opinie van G20 zal een rol spelen in de aanpak van crypto’s

Hoe de cryptomunten precies worden gereguleerd is onduidelijk. De mening van de G20 zal een belangrijke rol spelen, zo is India daar ook onderdeel van. De anonieme ambtenaar voegde toe:

“We hebben ook input van cryptohandelsplatformen en experts meegenomen. We zullen de ook het ministerie van wetten raadplegen. Het is een ingewikkelde zaak. Als we over alle details hebben beslist, dan zullen we meer duidelijkheid kunnen geven.”

Onlangs stelde de leider van PwC Fintech uit Azië dat hij verwacht dat er meer duidelijkheid op wereldtoneel komt over de regulering betreft cryptomunten.

Bron: Coindesk, New Indian Express

Foto: iStock