Tijdens de G20-top hebben de wereldleiders het naast de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China ook over cryptomunten. Zo hebben de wereldleiders een handtekening gezet onder een voorstel om grensoverschrijdende cryptotransacties te belasten.

Naast belasting op deze transacties bespraken de wereldleiders ook witwaspraktijken met cryptomunten.

Alle G20 landen zullen hun steentje bijdragen om de voorstellen uit te werken en zo het probleem op te lossen. Op de G20-top volgend jaar in Japan zal de voortgang hiervan worden besproken. En in 2020 zal de definitieve versie van het voorstel af zijn.

Het probleem voor overheden

Grensoverschrijdende betalingen zijn een probleem voor overheden. Omdat overheden deze op het moment niet kunnen belasten. Zo is het voor een overheid illegaal om een bedrijf te belasten die niet staat ingeschreven. Bedrijven kunnen met deze grensoverschrijdende betalingen dus actief zijn in een land, terwijl ze daar geen belasting betalen.

Volgens jiji.com – een mediaplatform uit Japan – maken buitenlandse bedrijven hier gebruik van. Althans in Japan. Voor de transacties worden vaak cryptomunten gebruikt, omdat crypto’s van nature geen landgrenzen kennen en geen bank nodig hebben. Daarom vallen deze transacties al snel buiten het domein van overheden.

Overheden kunnen dit probleem alleen oplossen als ze samenwerken. Een gezamenlijke aanpak is nodig en daarom worden er voorstellen voor oplossingen besproken en ondertekend op de G20-top.

Landen, zoals Frankrijk en Japan drongen al langer aan om het onderwerp te bespreken.

Adviesraad: Crypto is een bedreiging

De Financial Stability Board – adviesraad van de G20 – is negatief over cryptomunten. In oktober stelde de raad dat cryptomunten een ontwikkeling zijn, die een bedreiging vormen voor de economische stabiliteit in de wereld.

De adviesraad beschouwt de toenemende interesse in crypto van financiële professionals als een negatieve ontwikkeling. Zo zou het de autoriteit van financiële instellingen aantasten.

Bron: FinanceMagnates

Foto: iStock