Er is onenigheid binnen de Bitcoin Cash-community. Daarom komt er mogelijk een hardfork aan. 15 november zal duidelijk worden of deze plaatsvindt of niet. De aanleiding van de mogelijke hardfork is een voorstel van Bitcoin Cash ontwikkelaar Amaury Sechet. Hij wil de software van Bitcoin Cash upgraden.

De upgrade waar het om gaat heet het ‘pre-consensus’ protocol. Sechet stelde de upgrade in juli van dit jaar voor aan de Bitcoin Cash-community. Sindsdien is er veel discussie over.

De upgrade zou dus kunnen eindigen in een splitsing van de blockchain van Bitcoin Cash, oftewel een hardfork. In het geval van een hardfork ontstaat er een nieuwe variant van Bitcoin Cash. Als je als belegger Bitcoin Cash bezit, krijgt je de nieuwe variant van Bitcoin Cash automatisch in je account toegevoegd.

Als de Bitcoin Cash-community eensgezind is over het wel of niet doorgaan van de upgrade zal de hardfork niet plaatsvinden.

Het pre-consensus protocol uitgelegd

De upgrade die Sechet voorstelde heeft betrekking op verschillende zaken. Ten eerste zal het pre-consensus protocol de creatie van nieuwe blokken versnellen. Nu wordt er elke 10 minuten een nieuw Bitcoin Cash-blok gecreëerd. Even snel als de bloksnelheid van Bitcoin.

Ten tweede zal het pre-consensus protocol ‘zero-confirmation transacties’ mogelijk maken. Door deze transacties zal men niet meer hoeven te wachten op nodes die een transactie goedkeuren. Transacties zullen dan sneller worden uitgevoerd, maar worden daardoor ook minder veilig.

Ten derde zal de voorgestelde upgrade zorgen om in de toekomst op een makkelijkere manier overeenstemming te bereiken tussen partijen binnen de Bitcoin Cash-community. Overeenstemming op het gebied van zelfde soort upgrades als het pre-consensus protocol.

Discussie binnen de community

Er bestaat veel discussie of het pre-consensus protocol echt een verbetering is van de blockchain van Bitcoin Cash.

Zo stelde Haipo Yang van Viabtc – een miner van Bitcoin Cash – dat hij voor de upgrade is. Yang ziet het idee van snellere bloktijden zitten.

Maar een andere miner, genaamd Coingeek stelt dat de upgrade niet moet worden doorgevoerd, omdat de veranderingen Bitcoin Cash minder veilig zouden maken.

Bron: FinanceMagnates, Bitcoin.com

Foto: iStock