Cardano (ADA), de achtste grootste cryptomunt per marktwaarde, zit in een flinke rally. De zogenoemde ‘Ethereum killer’ staat in 2020 al 220 procent hoger en zag het grootste deel van de stijging in de afgelopen maanden. Reden voor de koersstijging is een nieuwe update van de munt, genaamd Shelley.

Ethereum is het grootste cryptoplatform voor slimme contracten. Deze digitale protocollen maken de weg vrij voor verschillende nieuwe bedrijfsmodellen en use cases op de blockchain. Een flinke groeimarkt dus. Ethereum is veruit het grootst, maar in de afgelopen jaren zijn verschillende initiatieven van de grond gekomen om de smartcontractkoning van zijn troon te stoten.

Bijvoorbeeld EOS, Tezos en Cardano. Momenteel is Cardano sinds begin 2018 weer ‘the best of the rest’.

Shelley

Volgens marktkenners stijgt Cardano op een aangekondigde update, genaamd Shelley. Door deze zal de blockchain van de munt in handen komen van de gemeenschap in plaats van de oprichters. Ook zal Cardano vele malen decentraler worden dan andere munten, stelt Daniel Ferraro, directeur bij IntoTheBlock.

Dankzij Shelley is iedereen met ADA (de munt van Cardano) namelijk in staat om zijn munten te staken. Stakers hebben dezelfde functie als miners bij de Bitcoin. Maar in plaats van computerkracht gebruiken stakers de eigen munten als validatie van het netwerk.

In de afgelopen maanden was het voor verschillende houders van ADA al mogelijk om te staken op een testnetwerk en dat heeft volgens Simon Peters gezorgd voor een flinke stijging. Peters is analist bij eToro en zei:

De prijsstijging in de afgelopen maanden is waarschijnlijk het gevolg van de lancering van het testnetwerk en staking. De testfase is nu over en de focus ligt op het finalenetwerk, die live gaat eenmaal de Shelley update plaatsvindt later deze maand.

Het staken van munten zou een positieve invloed hebben op de marktwaarde van een munt doordat het veel vraag creƫert naar munten. Want stakers sluiten de munten op om het netwerk te valideren. En dat doen genoeg mensen, aangezien het net als mijnen opbrengsten genereert.

Bron: Coindesk

Foto: iStock

Reacties