De Bitcoin noteert over de afgelopen dagen flink lager. Maandag was de digitale munt nog 10.000 dollar waard. Vannacht daalde de munt tot 8.500 dollar, op een hoge snelheid. Zo ging er in een uur ruim 300 dollar van de prijs af. De katalysator van de fikse koersdaling was, zoals vaker, het derivatenplatform Bitmex.

Bitmex is het grootste platform voor cryptoderivaten. Met deze afgeleide producten is een handelaar in staat veel geld te verdienen, omdat die met een hefboom handelt.

Gistermiddag ging het los op het derivatenplatform. Toen liquideerden handelaren een recordaantal derivaten met een totale waarde van 196 miljoen dollar; 6 miljoen dollar aan longcontracten en 190 miljoen dollar aan shortcontracten. Zo is te zien op een grafiek van Skew:

skew_bitmex_xbtusd_liquidations-2

Scherpe prijsdaling

Volgens de grafiek van Skew werden woensdag om 5 uur Nederlandse tijd enorm veel cryptoderivaten van de hand gedaan en dat leidde vervolgens tot een harde daling van de prijs per bitcoin. In de voorgaande uren was de prijs al gedaald van 9.300 dollar tot ongeveer 9.000 dollar.

Maar toen de derivatenhandelaren op Bitmex in actie kwamen, kwam de daling in een stroomversnelling. De prijs daalde in minder dan een uur tijd van iets minder dan 9.000 dollar naar iets meer dan 8.600 dollar. Zoals op de grafiek van TradingView te zien is.

Bitcoin als veilige haven?

De Bitcoin en de rest van de cryptomarkt gaan momenteel hand in hand met aandelenmarkten, die ook diep in het rood noteren. Dat gaat tegen de thesis in dat de Bitcoin digitaal goud is en daarmee fungeert als een veilige haven voor kapitaal.

Volgens Luke Martin, analist bij Coindesk, is het alleen niet waar dat de thesis niet klopt. De Bitcoin is juist een niet-gecorreleerde activa met het financiƫle systeem. Dat betekent dus dat de munt niet per se hoeft te stijgen wanneer de aandelenmarkten dalen.

Bron: Coindesk

Foto: iStock