Op dinsdag heroverde de Bitcoin de grens van 10.000 dollar, maar leverde die snel weer in. De grootste cryptomunt daalde in minder dan 15 minuten met zo’n 1.400 dollar op BitMEX, het grootste derivatenplatform voor crypto’s.

Dit zijn drie redenen die waarschijnlijk ten grondslag liggen aan de daling.

#1 Longsqueeze

Als vaker in de cryptomarkt het geval is bij een grote stijging of daling, kunnen we de vinger wijzen naar margin calls van hefboomposities. In de voorbije weken hebben zich enorme longposities met een hefboom opgebouwd, met een groot deel van deze op BitMEX.

Met een hefboompositie belegt een handelaar met geleend geld en daarom moet deze op een bepaald moment gedwongen verkopen als de prijs een kritisch niveau raakt. Als veel mensen op deze manier in de markt zitten, dan ontstaat er een grote verkoopgolf als de prijs het kritische niveau raakt.

Voor de daling zat 75% van alle hefboomposities long, wat zeer hoog is. Toen de prijs daalde, werden zo’n 120 miljoen dollar aan longcontracten geliquideerd. Zo is ook te zien op een grafiek van Skew.

BitMEX XBTUSD Liquidations. Source: Skew

2. CME futures

Naast de futures op BitMEX is het ook goed mogelijk dat futures van de bitcoin op CME een rol hebben gespeeld in de daling. Zo begon de daling in de markt pas toen de Amerikaanse futuresmarkt opende. PlanB, een investeerder in bitcoins, tweette er het volgende over:

BTC crasht met 1.000 dollar in 15 minuten met de opening van Amerikaanse markten (precies dezelfde tijd en volumes als op 20 en 21 mei).

3. Whales

Ook was opvallend dat whales, grote houders van bitcoins, hun munten enkele uren voor de daling naar BitMEX en Binance stuurden. Zo liet Ki Young Ju, CEO van CryptoQuant, weten:

Verschillende grote BTC inflows naar Binance en BitMEX vonden enkele uren voor de dip plaats.

Ju illustreert de inflows met de volgende afbeelding:

BitMEX and Binance inflows before the drop to $8,600. Source: CryptoQuant

De whales hebben dus waarschijnlijk voor de eerste initiƫle daling gezorgd, die vervolgens werd versterkt door de gedwongen verkopen van futuresposities op de derivatenplatformen.

Bron: Cointelegraph

Foto: iStock

Reacties