Bitcoin werd ooit het leven in geroepen als alternatief betalingssysteem. Alleen tot op het heden maakt het deze belofte niet waar. Zo stortte het aantal commerciële betalingen met bitcoins ineen dit jaar. Ondanks de prijsstabiliteit van de cryptomunt over de afgelopen maanden.

Zo laat recent onderzoek zien van Chainanalysis, een cryptovaluta en blockchain onderzoeksbureau. Het aantal commerciële betalingen met bitcoins is namelijk sinds eind vorig jaar tot en met september dit jaar met 80 procent gedaald.

Dit feit laat zien dat de Bitcoin niet wil ontpoppen van een speculatieve activa tot een betalingssysteem voor de mensen.

Het onderzoek van Chainanalysis

Chainanalysis ondervraagde 17 betalingsproviders van bitcoins. Hieronder ook een van de grootste, genaamd BitPay. Veel retailers die bitcoins accepteren maken namelijk gebruik van een tussenpersoon, zoals BitPay. Deze wisselt dan de ontvangen bitcoins om naar fiatgeld.

Uit het onderzoek van Chainanalysis werd duidelijk dat er in december 2017 zo’n 427 miljoen dollar met bitcoins werd betaald. In september van dit jaar werd er nog zo’n 96 miljoen dollar met bitcoins betaald.

Dit komt neer op een daling van zo’n 80 procent.

De volatiliteit van bitcoin

Joni Teves, strateeg bij zakenbank UBS in London vindt het logisch dat de Bitcoin niet wil ontpoppen tot betalingssysteem. Zo stelde hij: “Er zou een eis van prijsstabiliteit moeten zijn als het [Bitcoin] een andere vorm van geld wil worden.”

Alleen is de prijs van een bitcoin niet stabiel. Zo liet de recente crash in prijs zien. Hoewel, de prijsstabiliteit van de Bitcoin is het afgelopen jaar wel verbeterd. Dit laat de onderstaande grafiek van Reuters zien:

De volatiliteit van de bitcoin was op een bepaald moment in oktober zelfs lager dan de volatiliteit van de toonaangevende S&P 500.

Bron: Reuters

Foto: iStock