2018 was al een slecht jaar voor de meeste cryptomunten. Alleen na de recente dalingen van de afgelopen 10 dagen is het bloedbad pas echt losgebarsten. Zo noteert de totale cryptomarktkapitalisatie rond de 140 miljard dollar ten opzichte van 210 miljard dollar vorige week. Aldus data van Coinmarketcap.

Maar wat zijn de factoren achter deze daling in waarde? Verschillende analisten hebben zich uitgelaten. De meeste genoemde redenen zijn:

  • De recente splitsing van Bitcoin Cash en de daarbij gaande ‘oorlog’ tussen de twee nieuwe varianten.
  • De Amerikaanse beurswaakhond (SEC) die nu echt ICO’s aanpakt.
  • En de flinke correctie in de traditionele financiële markten.

Zo ziet het recente bloedbad in de cryptomarkt eruit volgens Coinmarketcap:

1. De Bitcoin Cash Hardfork

Tom Lee, bekend van zijn optimistische koersdoelen voor cryto’s stelt dat de splitsing van Bitcoin Cash een groot effect heeft op de recente dalingen. De oorlog tussen de twee nieuwe varianten van Bitcoin Cash zorgt volgens Lee namelijk voor veel onzekerheid in de markt.

Zo stelde Meltem Demirors, hoofdmanager verkopen Coinshares dat de splitsing ervoor heeft gezorgd dat (institutioneel) geld uit de markt stroomt. Coinshares is een aanbieder van financiële producten gericht op cryptomunten.

2. Acties van de SEC

Daarnaast stelde Lee dat de recente acties van de SEC tegen ICO’s een groot effect hebben op het negatieve sentiment. De SEC was al langer van plan om bepaalde ICO’s aan te pakken, omdat ze ongeregistreerde effecten hebben uitgegeven tijdens de ICO’s. De tokens van deze ICO’s zijn de ongeregistreerde effecten.

Analist Anthony Pompliano, bekend van de cryptopodcast ‘Off The Chain’ is het hier mee eens.

“In 2018 zitten we in een bekende weg naar beneden. De recente controversiële Bitcoin Cash hardfork, gecombineerd met regelgevende onzekerheid tot ICO’s. Hierbij komen nog de recente beslissingen van de SEC tegen een aantal token uitgiften. Dit alles heeft bijgedragen aan het nog negatievere sentiment.”, aldus Pompliano.

3. Neergang traditionele markten

Verder stelde verschillende analisten dat de recente dalingen in de traditionele markten ook hebben bijgedragen aan de dalingen van crypto’s. Bijvoorbeeld Mati Greenspan, senior analist  bij eToro – een broker.

Hij stelde dat het sentiment in de cryptomarkt en en de traditionele markten op het moment met elkaar samenhangen.

Hieraan voegde Greenspan toe: “Er zijn veel verhalen, maar ik denk dat er twee factoren van grote invloed zijn. Namelijk de technische uitbraak naar beneden en de globale macro-economische cyclus die de aandelenmarkten raakt. We zien namelijk dat centrale banken de rentes opnieuw verhogen, dus wordt geld schaarser en mensen nemen hun investeringen uit de markten.”

Hieronder een grafiek van de toonaangevende beurs, de S&P 500 over de afgelopen vijf dagen (afkomstig van Yahoo Finance):

Bron: Cointelegraph, Coinmarketcap

Foto: iStock, Yahoo Finance