De Bitcoin maakte op 2 april een flinke koersstijging, in zeer korte tijd. In nog geen uur handelen steeg de prijs met zo’n 1.000 dollar. Hoe heeft dit kunnen gebeuren? Volgens Bloomberg behoren algoritmes van hedgefondsen tot de verdachten.

Die algoritmes handelen automatisch, 24/7. Ze hanteren een bepaalde strategie en daarmee verdienen ze geld. Volgens Oliver von Landsberg-Sadie, CEO bij BCB Group, waren deze algoritmes verantwoordelijk voor de enorme koersstijging van de Bitcoin.

Volgens data van BCB Group plaatsten de geautomatiseerde handelssoftware van hedgefondsen enorme orders in de markt. Zo werd er op drie grote handelsplatformen voor 100 miljoen dollar aan orders uitgeoefend.

Algo hedgefondsen schieten als paddenstoelen uit de grond

Hedgefondsen die handelen met geautomatiseerde software zijn erg in opkomst. Zo zijn er in de afgelopen zeven maanden 17 algo hedgefondsen bijgekomen volgens data van Crypto Fund Research. Die nieuwe algo fondsen zijn goed voor 40 procent van alle opgerichte crypto hedgefondsen stelt het onderzoeksbureau.

Het is niet gek dat deze fondsen populair zijn. Ze verdienen namelijk goed geld. Crypto hedgefondsen gezamenlijk maakten zo’n 72 procent verlies in 2018. Maar de algo fondsen niet. Verschillende van hun meldden dat ze een winst van zo’n 3 tot 10 procent per maand maakten door 2018.

Meer kapitaal naar algo fondsen

Die goede resultaten hebben als gevolg dat er steeds meer kapitaal naar de algo’s stroomt. Zo beaamt Michael Terpin, partner bij het fonds Alphabit.  Hij stelt dat zijn fonds voor 400 miljoen dollar doorschoof naar algo fondsen in het laatste half jaar.

Alphabit is overigens niet het enige fonds. DeVere Group, een van ’s werelds grootste onafhankelijke financiële adviseurs, is ook in de crypto-algo-trading gedoken.

Bron: Bloomberg

Foto: iStock