De Commodity Futures Trading Commission (CFTC) klaagt BitMEX aan, omdat het grootste derivatenplatform voor crypto’s zich nooit in de Verenigde Staten heeft geregistreerd, geen gebruikersverificatie toepaste en onvoldoende optrad tegen het witwassen van geld.

BitMEX is veruit het grootste handelsplatform voor crypto gerelateerde derivaten. Een derivaat laat toe om met een hefboom te handelen, dat een koersbeweging versterkt. Bij BitMEX kan het tot wel 100 keer versterkt worden, op de al volatiele cryptomunten.

‘Nooit geregistreerd’

Volgens de CFTC haalde het derivatenplatform zo’n 11 miljard dollar aan gebruikersfondsen binnen en verdiende het al een miljard dollar aan fees. Veel van deze fees werden verdient aan Amerikaanse burgers zegt de commissie, terwijl BitMEX geregistreerd staat in Bermuda.

Zo luidt een stuk in de aanklacht tegen BitMEX:

BitMEX ziet zichzelfs als het grootste crypto derivatenplatform ter wereld met miljarden dollars handel per dag. Veel van dit volume en de winstgevendheid komt van de toegankelijkheid tot de Amerikaanse markt en consumenten. Toch heeft BitMEX zich nooit geregistreerd bij de CFTC en komt niet overeen met de geldende wetten.

Cryptomarkt kleurt rood

De cryptomarkten blijven niet ongedeerd door het nieuws. Vrijwel de gehele markt kleurt rood, met Bitcoin ruim 3 procent en Ethereum ruim 5 procent lager volgens data van Coinmarketcap.

Toch is de recente actie van de CFTC niet alleen maar negatief. Zo legt het de voordelen van een werkelijk decentraalsysteem bloot. Cryptomedia platform The Defiant schrijft:

Een potentieel effect kan zijn dat finance op de blockchain meer gedecentralizeerd zal worden, in een zoektocht om het risico van regelgevers te verlagen.

Bron: Coindesk

Foto: iStock

Reacties