Steeds meer centrale banken onderzoeken de mogelijkheid voor het uitgeven van hun eigen digitale valuta, central bank digital coin of kortweg CBDC. De centrale bank van Japan is begonnen met experimenten om de haalbaarheid te bestuderen van de uitgifte van haar eigen digitale munt.

In de eerste fase van de experimenten zal de nadruk liggen op het testen van de technische haalbaarheid van het uitgeven, distribueren en inwisselen van een digitale munt van de centrale bank.

Hierna zal de Bank of Japan overgaan tot de tweede fase van experimenten waarin meer gedetailleerde functies onder de loep worden genomen. In deze fase zal onder andere onderzocht worden of er grenzen moeten worden gesteld aan de hoeveelheid munten die elke entiteit mag aanhouden.

Shinichi Uchida, executive director bij BOJ, stelt:

Hoewel wij niet meteen van plan zijn om een CBDC uit te geven, zijn wij van mening dat het in dit stadium noodzakelijk is om de experimenten te starten.

Wereldwijde onderzoeken

Een groeiend aantal centrale banken is gestart met onderzoeken en experimenteren in het uitgeven van een eigen digitale munt. Op dit moment staat China in het meest vergevorderde stadium.

De Bank of Japan heeft zijn inspanningen echter versneld om de achterstand op China in te lopen. Hiernaast staan de Europese Centrale Bank en de Federal Reserve op dit vlak ook niet stil.

Wereldwijd kijken centrale banken naar de ontwikkeling van digitale valuta’s om hun financiële systemen te moderniseren, de dreiging van crypto’s af te wenden en binnenlandse en internationale betalingen te versnellen.

Bron: Reuters

Foto: iStock

Reacties