Een belangrijke figuur in het Bitcoin netwerk schiet hard omhoog de afgelopen maanden. En dat duidt er op dat investeerders hun munten blijven houden, ondanks het grote papierenverlies dat ze hebben.

De figuur waar het overgaat zijn UTXO’s, ook wel ‘unspent transaction outputs’ genoemd. Een UTXO kan je zien als wisselgeld dat je krijgt bij een normale transactie. Moet je iemand 4 bitcoins betalen en heb je 10 bitcoins in jouw wallet, dan zal het netwerk 10 bitcoins versturen, hier 4 bitcoins naar de tegenpartij verzenden en de andere 6 krijg jij weer in je wallet. Deze 6 bitcoins zijn dan UTXO’s.

Momenteel is het aantal verliesgevende UTXO’s op een all-time-high met een waarde van 45 miljoen dollar. Dat komt neer op een stijging van 578 procent ten opzichte van 1 juli 2019, zo blijkt ui data van Glassnode.

Een verliesgevende UXTO

Een verliesmakende UXTO is er dus een van wie de transactie werd gestuurd toen de prijs hoger was dan dat die nu is. Wanneer de prijs daalt, is het dus logisch dat het aantal UXTO’s stijgt.

Nu stijgt het aantal UXTO’s alleen enorm hard en dat komt er op neer dat beleggers massaal hun bitcoins met een papierenverlies aanhouden, wat de prijs ook doet. Althans dat meent Alex Benfield, een cryptoanalist bij Digital Assets Data.

Er zijn 438 dagen dat iemand bitcoins had kunnen kopen en nu op verlies had kunnen staan. Ongeveer de helft van deze dagen vonden plaats in 2019. Daarom representeert dit dus ook groot deel nog korte termijn houders. De andere helft dateert terug tot 3 november 2017 en zijn meer dan twee jaar oud, dit zijn al langere termijn houders.

‘Just HODL’

Wanneer de prijs nog verder zal dalen, zullen het aantal verliesgevende UXTO’s dus nog verder stijgen. Maar het extreem hoge aantal verliesgevende UXTO’s geeft ook aan dat een groot deel van het netwerk zich aan het motto ‘just HODL‘ houdt.

Bron: Coindesk

Foto: iStock