Volgens een nieuw rapport van Binance Research heeft de cryptomarkt mogelijk al een bodem bereikt. Dat stelt het rapport op basis van de hoge correlatie tussen de Bitcoin en Altcoins (de overige cryptomunten).

Volgens het rapport is de correlatie tussen bitcoins en andere cryptomunten extreem toegenomen sinds de crash eind november. Dat is een indicatie dat het negatieve sentiment al een maximum heeft bereikt en daarom zal de trend keren. Het rapport stelt:

In deze periode heeft de correlatie van Altcoins met de Bitcoin een hoogtepunt bereikt (op 13 maart 2018). Dat viel samen met de crash van de Bitcoin van 6.000 dollar naar 3.000 dollar. Deze hoge correlatie suggereert dat het marktsentiment al een hoogtepunt heeft gevonden. Een ommekeer van de trend is daarom mogelijk.

Extreem hoge correlatie in de cryptomarkt

Correlatie is de mate waarin de prijzen van activa in dezelfde richting bewegen. Een correlatie van 1 suggereert een identieke beweging van verschillende activa. Een correlatie van -1 suggereert dat de prijzen in precies de tegenovergestelde richting bewegen.

Uit het onderzoek van Binance blijkt dat de correlatie van de Bitcoin en andere munten een extreem hoog niveau heeft bereikt: bijna een perfecte correlatie. En dat is heel zeldzaam voor activa. Binance stelt dat dit mogelijk een ommekeer van de trend als gevolg kan hebben:

Data geeft weer wanneer de correlatie tussen de Bitcoin en Altcoins zo hoog is, tussen 0,8 en 1, de trend van de Bitcoin zal keren. Of tenminste de eerdere trend tot stilstand brengt.

Samenhang nog niet bewezen

Binance geeft wel aan dat men niet blind moet vertrouwen op deze strategie. De cryptomarkt heeft namelijk een korte geschiedenis. Daarom kan er niets met zekerheid worden gezegd.

Gegeven de korte geschiedenis van de markt, is het wellicht te vroeg om te zeggen dat er een samenhang bestaat tussen pieken in de correlatie en een ommekeer van de trend.

Bron: Finance Magnates, Binance Research

Reacties