Het Basel Committee on Banking Supervision (BCBS) waarschuwt banken voor cryptomunten. Het BCBS is onderdeel van de Bank for International Settlements (BIS). Ook wel bekend als de centrale bank van centrale banken. Volgens het comité vormt de groei van de cryptomarkt een potentieel probleem voor de financiële stabiliteit.

De BIS is al vaker sceptisch over cryptomunten geweest. Het standpunt van het BCBS is dan ook niet verrassend. In een verklaring schreef de BCBS:

De cryptomarkt heeft het potentieel om zorgen rond financiële stabiliteit te vergroten en de risico’s van banken te vergroten.

De potentiële risico’s die het BCBS schetst, zijn relevant. Ondanks de relatief kleine markt van cryptomunten in vergelijking met het wereldwijde financiële systeem.

De risico’s van cryptomunten

Naast cryptomunten die risico’s voor banken vergroten, zijn cryptomunten ook niet geschikt als munt volgens het BCBS. Cryptomunten komen namelijk op twee cruciale punten tekort. Zo zijn de digitale activa niet geschikt als ruilmiddel en als manier voor waarde opslag. Cryptomunten zouden daarvoor niet veilig genoeg voor zijn.

Vervolgens noteerde het BCBS dat cryptomunten geen wettig betaalmiddel zijn. En ze worden niet ondersteund door enige overheid of andere autoriteit.

En daardoor hebben cryptomunten volgens het BCBS veel risico’s. Vooral wanneer banken met cryptomunten in aanraking komen. Bijvoorbeeld de risico’s op geld witwassen, financiering van terrorisme, fraude en hacken.

Een checklist voor banken

Omdat banken volgens het BCBS zoveel risico’s lopen, heeft het comité ook een checklist voor banken opgesteld, willen zij toch in aanraking met cryptomunten komen. Volgens het comité moet elke bank die met cryptomunten werkt eerst aantonen dat het voldoende financiële expertise in de bank heeft om met de risico’s overweg te gaan.

Het comité stelt daarom dat een bank moet kunnen garanderen dat het op een effectieve manier met risico’s kan omgaan.

Bron: Cointelegraph

Foto: iStock

Reacties